Knivene du bør ha

Det er enklere å bruke kniven på en god måte når du har riktig kniv til oppgaven. Her er noen råd til et basisutvalg i kniver.

  1. Liten kokkekniv: Brukes til oppskjæring, kutting og hakking.
  2. Kjøttkniv/slaktekniv: En god kniv til å renskjære kjøtt, til skjæring av biffer m.m.
  3. Liten rensekniv/kjøkkenkniv: Liten og hendig kniv til blant annet rensing av frukt og grønnsaker.
  4. Den store kokkekniven (26 cm): Brukes til skjæring, kutting og hakking. Kanskje kjøkkenets viktigste kniv.
  5. Utbeiningskniv (15 cm): En hendig kniv med et spisst og smalt knivblad som gjør utbeningen lettere. Den er også fin til å skjære kjøtt i mindre biter. Det er viktig at knivbladet er stødig.
  6. Kjøttøks: Vekten av det store, flate bladet gjør den tung nok til å kutte gjennom bein og ledd.
  7. Knivstål/slipestål: Et nødvendig redskap for å holde gode kniver skarpe.

Gode kniver krever godt stell

Oppbevar knivene i et eget knivstativ eller på en magnetlist på veggen. Ikke la dem ligge inntil hverandre i en skuff. Da blir de fort sløve og ubrukelige. Kniver skal vaskes hver for seg under rennende, varmt vann. En god kniv har dessverre ingenting i en oppvaskmaskin å gjøre.

Kjøp deg et knivstål, slik at du kan holde kniven jevnt skarp. Gjør det til en god vane å skjerpe kniven før arbeidet begynner. Den bør skjerpes 5-10 ganger på hver side.

Hva kjennetegner en god kniv?

Knivskaftet skal være av solid materiale og formet slik at det ligger godt i hånden; formen må være slik at hånden ikke kan gli ut på selve knivbladet. Herdet tre er behagelig å holde i, mens plast og nylonskaft lett blir glatte og varme. Bladet bør gå inn i skaftet og være festet med gjennomgående nagler. Knivbladet skal være stødig og laget av rustfritt, herdet stål.