Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Pai med skogsbær og hagebær

Lune bærpaier

Syrlig, søtt, sprø og saftig er beskrivende for en av høstens store dessertgleder: en himmelsk bærpai!

Med utgangspunkt i en enkel paibunn kan du lage en stor pai, eller flere små, og fylle den med en smakfull krem, høstfrukt og -bær. Bunnen får du ved å smuldre sammen mel, smør, egg og litt melis. Sensommerens bugnende spiskammers byr på deilige smakskombinasjoner av frukt og bær. Sammen med eggekrem, vaniljekrem eller en tilsmakt krem blir dette en deilig dessert, noe godt til kaffen, eller bare litt hverdagshygge.

Forstek bunnen

Til en bærpai kan du bruke søt mørdeig, butterdeig eller en usøtet paideig hvis du ønsker en kontrast til det søte fyllet. Hemmeligheten med en god paideig er kalde ingredienser som du arbeider raskt og lett sammen. Pakk deigen i plast og legg den kaldt i 20 minutter hvis du skal kjevle ut deigen. Trykker du ut deigen rett i formen er ikke dette nødvendig.

Har du ett bløtt fyll som avgir mye væske lønner det seg å forsteke bunnen og fylle den etter at den er stekt og avkjølt, slik at ikke bunnen blir bløt. Dryss gjerne over litt potetmel på bærene slik at det jevner litt av bærsaften under steking. Paibunnen kan også dekkes med et deiglokk, slik at fyllet er inni. Snitt noen hull i deiglokket slik at dampen slipper ut. Fyller du med epler, er det godt å steke dem raskt på forhånd. Tilsett gjerne litt krydder som kanel, kardemomme eller vaniljefrø.

En klassiker

En god klassiker er sitronpai med marengslokk. Nydelig sitronkrem mot en søt marengs på sprø bunn. Den er ikke bare vakker å se på, men harmonerer også nydelig i munnen.

Pai med stikkelsbær og marengs.

Stikkelsbær er en syrlig bærsort vi nesten har glemt å bruke. Eller hva med søte kirsebær? Servert lun med is eller krem. En annen paivariant kan være en forstekt pai fylt med frukt eller bær, hvor du heller over en blanding av egg, fløte/crème fraîche, sitron og nøtter. Stek paien i oven til fyllet har stivnet og server den lun med en god vaniljesaus.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB14 30.05.2024 12:45:45