Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Rubadubkrydret svinenakke, bredde

Svin til grillfesten

Det flotte med svinekjøtt er at mesteparten av kjøttet har en bra mørhet, og egner seg bra til grilling. Noen tenker kanskje at svinekjøtt er litt for hverdagslig å invitere grillgjester på, men hvis du tenker litt annerledes så åpner det seg mange muligheter!

En utfordring med svinekjøtt er at fettet sitter på utsiden, og har et ganske lavt smeltepunkt.  Men hvis du benytter metoden indirekte grilling, med varmen på siden av kjøttet, og en form i aluminium under kjøttet, som fettet kan dryppe i er det ikke noe problem med oppflamming.

Smått og litt flott med svin

Det er flere muligheter til å lage feststemning med svin på grillen. Svin indrefilet som fylles og surres med spekeskinke er raffinert og godt. Indrefileten kan skjæres i små biffer til svinemedaljonger eller du kan tre dem på et grillspyd. 

Det er ikke noe problem å servere sunn grillmat til fest! Grillspyd med svinekjøtt og salat i glass smaker like godt som det ser ut.

Et helt stykke med svin ytrefilet som er fylt med for eksempel urter er også festmat. Svin ytrefilet er godt egnet til å skjære i tynne skiver, og tres som et trekkspill på grillpinner til satayspidd.

Helstekt gris?

Hvis du virkelig ønsker å imponere, så er det morsomt å invitere på «grisefest» med helstekt smågris.  En smågris veier ca. 18 kg, og er nok mat til 30-40 mennesker.  For å grille en smågris kreves den samme typen grill som brukes til helgrilling av lam.  Langt enklere er det å grille en pattegris, som veier kun 3-5 kg.  Den kan grilles i en vanlig stor gassgrill med lokk. Smågris og pattegris er ikke vanlig handelsvare. Smågris må bestilles, mens pattegris finnes i enkelte spesialforretninger og faktisk på Smart Club! 

Hele stykker med svinekjøtt

Et alternativ til å grille en hel liten gris er å grille et helt stykke av en vanlig slaktegris. Her er det mange muligheter, og en hel svinekam, med eller uten ben er et bra valg.  Det flotteste er om man da får skåret og saget vekk selve ryggbenet, men beholder ribb-benene på.  Det beste er å bestille svinekam uten svor.

En hel svinenakke uten ben er også ypperlig til helgrilling, og norske kokker har virkelig fått opp øynene for denne råvaren, som egentlig er svinets entrecôte.

En hel og stor skinkestek er også fint å grille. Her kan du bruke alt fra en litt stor surret skinkestek til hele skinka på grisen som veier 7-8 kg.  En hel ribbe er også ypperlig til helgrilling, og her anbefales det å velge ribbe uten svor. Det er ganske vanskelig å få til sprø svor på en grill, så vent til jula med den sprøe svoren.

Hel svinenakke er ypperlig å legge på grillen. Visste du forresten at det norske landslaget i grilling har vunnet gull i denne kategorien tidlgere? Prøv du også!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB15 29.05.2024 00:02:52