Vask hendene – før, under og etter matlaging!

Ha god håndhygiene når du lager mat, og vask hendene godt med såpe og lunkent vann både før, under og etter matlaging. Vask - gni - skyll og tørk! Her ser du hvordan - og kan lese hvorfor det er viktig. 

10 enkle steg til god håndvask

En god håndvask før matlaging bør være med såpe og lunkent vann, og vare i 40-60 sekunder. 

Se gjerne detaljert plakat om håndvask hos Folkehelseinstituttet

Hvorfor er det viktig å vaske hendene?

Å sørge for å ha rene hender er den viktigste regelen for god kjøkkenhygiene. Bakterier overføres lett, så husk derfor å vaske hendene grundig før matlagingen starter - nettopp for å unngå at bakterier du har på hendene vil smitte over på matvarene. 

Underveis i matlagingen er det ikke alltid nødvendig å gjennomføre like grundig håndvask, men har du vært på et toalettbesøk eller holdt på med rått kjøtt eller rå fisk - bør du iallefall gjennomføre alle trinnene på nytt. Rene hender og rene redskaper reduserer også faren for kryssmitte mellom råvarer.

Både for barn og voksne kan det være fristende å slikke på fingrene underveis i matlagingen. Hvis du for eksempel baker en kake, gjør som kokkene og bruk smakeskjeer til å smake på kakerøren i stedet. Bare husk å legg dem til vask etter hver smaking! Ta en enkel håndvask underveis i matlagingen og ha litt tørkepapir tilgjengelig for å tørke bort kliss på fingrene, det reduserer fristelsen til å slikke på dem. 

Etter matlagingen er ferdig er det også lurt å vaske hendene. Igjen fordi mange bakterier fra matlagingen og råvarene kan samle seg på både hender og under neglene. Når man så sitter og spiser vil noen av disse lett overføres til munnen. 

God håndvask og ellers god hygiene på kjøkkenet, vil hindre at du eller noen du lager mat til kan bli syke.