Hva er glukose?

Du har sikkert hørt ordet glukose mange ganger, men hva betyr det egentlig? Og hvilke matvarer er det som inneholder glukose? Her får du noen kjappe fakta om glukose.

Glukose (druesukker)

Enkelt forklart er glukose karbohydrater. Karbohydrater er hovedkilden til energi for kroppen vår, og er en samlebetegnelse for sukkerarter. Det finnes mange forskjellige typer karbohydrater; vi har sukker, stivelse og kostfiber.

Glukose kalles også for druesukker. Det er et monosakkarid og i likhet med fruktose går det inn under kategorien sukker. Glukose og fruktose finnes hovedsakelig i frukt, bær, juice og noen grønnsaker. Glukose er den mest utbredte av alle sukkerartene, og er kroppens viktigste kilde til energi.

Hvilken mat inneholder glukose?

I det nordiske kostholdet er korn og poteter de viktigste kildene til karbohydrater. Frukt, juice, melk og bær er andre store karbohydratkilder i kostholdet vårt. Cellene i kroppen vår foretrekker glukose som drivstoff, og opp mot 500 gram kan lagres som glykogen i leveren og i musklene. Glukoselagrene i leveren brukes hovedsakelig til å opprettholde et normalt blodsukkernivå mellom måltidene, og muskelglykogenet brukes først og fremst som en energikilde til musklene.

Hvis man spiser og tilfører kroppen mer glukose enn den bruker, vil det dannes overskuddsglukosen. Dette overskuddet blir så omgjort til fett. Fettet som omgjøres fra glukosen lagres som energireserve i fettlagrene i kroppen. Ved å tilføre kroppen mye ekstra glukose over tid, og dersom energilagrene blir lite brukt, kan dette på sikt føre til livsstilssykdommer som overvekt, fedme og diabetes type 2.

Les mer: Hvor mye sukker kan jeg spise per dag?

Glykemisk indeks, hva er det?

Glykemisk indeks blir ofte omtalt i sammenheng med glukose, og sier noe om hvor raskt kroppen omdanner karbohydrater i maten til glukose. Glukose har en glykemisk indeks (GI) lik 100, hvor mat som ikke inneholder karbohydrater har glykemisk indeks lik 0. Dette sier ikke noe om hvor mye karbohydrater det er i en matvare, men er et tall på hvor raskt kroppen omdanner karbohydratene i maten til glukose i kroppen.

3 fakta om glukose:

  1. Glukose er en type sukker.
  2. Kroppen vår kan lagre opp mot 500 gram glukose, i henholdsvis leveren og i muskelen.
  3. Glukose finnes i naturlig form i kostholdet vårt.

Referanser: 

Nordiske næringsstoffanbefalinger (2012). Nordic Nutrition Recommendations (2012).  

Norsk helseinformatikk (2019). Glukose - blodsukker.

Mayo clinic (2020). Nutrition and healthy eating.

HelseNorge (2020). Kostråd om sukker.