Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Skrei med lever og rogn

Skrei, lever og rogn

Ingredienser

porsjoner
  • 1,2 kg skrei i skiver
  • 2 l vann
  • 2 ss eddik, 7 %
  • 1 dl salt
  • 2 ts hel pepper

Rogn:

  • 1 stk. torskerogn
  • 1 l vann
  • 2 ss salt

Lever:

  • 200 g torskelever
  • 1 dl vann
  • 1 ts salt
  • 5 stk. hel pepper
  • 0,5 stk. løk
  • 0,5 ts eddik, 7 %
  • 1 stk. laurbærblad

  • 12 stk. potet
  • 1 stk. sitron i båter
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Skrei, lever og rogn kalles også skreimølje, og er den tradisjonelle måten å servere skreien på. Dette er rustikk mat som bare kan nytes i skreisesongen.

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 1,2 kg skrei i skiver
  • 2 l vann
  • 2 ss eddik, 7 %
  • 1 dl salt
  • 2 ts hel pepper

Rogn:

  • 1 stk. torskerogn
  • 1 l vann
  • 2 ss salt

Lever:

  • 200 g torskelever
  • 1 dl vann
  • 1 ts salt
  • 5 stk. hel pepper
  • 0,5 stk. løk
  • 0,5 ts eddik, 7 %
  • 1 stk. laurbærblad

  • 12 stk. potet
  • 1 stk. sitron i båter

Slik gjør du

  1. Begynn med å stelle fisken. Skjær av finner og fjern de tynne, svarte hinnene inne i buken. Fjern også rester av flyteblæren og blodranden langs ryggraden. Blodranden får du enklest vekk ved å bruke en børste. Legg skivene i iskaldt, rennende vann til de skal tilberedes.
Rognen krever vanligvis lengst tilberedningstid, litt avhengig av tykkelsen. Det er derfor lurt å begynne med å koke den.
  1. Skyll rognen forsiktig, slik at ikke hinnene rundt går i stykker. Fjern løse hinner. Pakk den i matpapir eller plastfolie og fest godt.
  2. Kok opp vann med salt og legg i rognen. Varm opp til kokepunktet, senk varmen og la rognen trekke i 20-30 minutter, avhengig av tykkelsen.
  3. Kok poteter.
  4. Rens leveren for hinner og del den i biter med fingrene. Sett til side i en skål.
Leveren er dekket av hinner og det enkleste er å trekke dem av med fingrene og samtidig dele den i biter med fingrene. På den måten fjerner man også hinnene inne i leveren.
  1. Kok opp vann til fisken og tilsett salt, eddik og pepper. Legg i fiskeskivene. Varm opp til kokepunktet, senk deretter varmen og la fisken trekke til den er ferdig, 6-8 minutter. Fisken må ikke koke.
  2. Ha leveren i en liten kjele med vann, salt, pepper, finhakket løk, eddik og laurbærblad. Kok opp og senk varmen. La leveren trekke i 2-3 minutter, til den har endret farge.
  3. Sjekk om skreien er ferdig kokt ved å løsne ryggbeinet. Om det løsner lett, er fisken ferdig. Fjern beinet.
  4. Løft fiskeskivene ut av kokevannet med en hullsleiv og la dem få en tur innom litt tørkepapir for å suge opp kokevannet (la dem ligge på hullsleiven). Server skreien på varme tallerkener med kokt rogn skåret i skiver, lever og kokte poteter. En båt sitron er eneste «tillatte» grønt.

Du kan også koke leveren ved å ha den i en kjele og helle over litt av kokevannet på fisken og la det hele trekke i 2-3 minutter.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Skrei – havets Rolls Royce

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.5112, server:MP-PRD-WEB14 31.05.2023 06:18:17