Rype i fløtesaus

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Erkenorsk og tradisjonsrikt i bøtter og spann. Ryper er fantastisk mat som smaker av norsk natur. Servert med rosenkål, russiske erter, fløtesaus og nyrørte tyttebær, blir dette et festmåltid!

Ingredienser

porsjoner
  • 4 stk. gryteklar rype
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 2 ss sherry eller portvin
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille

Russike erter:

  • 1 pk russiske erter

Fløtesaus:

  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 3 dl kremfløte
  • 5 dl viltkraft eller fond
  • 8 stk. einebær
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 stilk frisk timian
  • 10 stk. sort hel pepper
  • 3 skiver brunost
  • 1 ss rørt tyttebær tyttebærsyltetøy eller ripsgele
  • 20 g blåmuggost eller roquefort
  • 1 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper

Rosenkål:

  • 400 g rosenkål
  • 2 ss smør

Rørte tyttebær:

  • 200 g tyttebær
  • 100 g sukker gjerne Dermera sukker

Slik gjør du