Rabarbrasyltetøy

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Hurra for rabarbra! Denne hardføre planten som kan vokse og trives langt mot nord og høyt til fjells og gi oss så mye godt! Plukk ung og spenstig rabarbra og kok dette deilige syltetøyet, krydret med ingefær og kardemomme.

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca 1,2 liter syltetøy

  • 1 kg rabarbra
  • 1 kg sukker
  • saften av 1 stk. sitron eller appelsin
  • 0,5 ss revet frisk ingefær
  • 10 stk. hel kardemomme eller 2 ts malt kardemomme

Slik gjør du

  1. Velg unge rabarbrastilker. Skyll godt og del de tykkeste stilkene i to på langs. Kutt stilkene i biter på ca 2-3 cm. Ha dem i en skål eller bolle og tilsett sukker. Dekk til og la stå i 12-24 timer og safte seg.
  2. Ha rabarbra og sukker i en kjele sammen med sitron- eller appelsinsaft, revet ingefær og kardemomme.  
  3. Kok opp, senk varmen og la syltetøyet småkoke i ca 1 time, eller til det begynner å tykne.
  4. Hell syltetøyet i rene, varme glass og skru på lokk. Avkjøl helt.

Syltetøyet smaker nydelig på brødskive eller sammen med yoghurt og frokostblanding, men kan også brukes som kakefyll, på pavlova eller i pai.

Rabarbra inneholder oksalsyre, som kan gi magesmerter om du får i deg for mye. Meieriprodukter nøytraliserer oksalsyren. 

Ingefær og kardemomme kan byttes ut med for eksempel et par kanelstenger eller litt vanlijesukker. Eller bytt ut litt av rabarbraen med jordbær for et deilig blandingssyltetøy! Du kan også godt koke syltetøyet helt uten å tilsette krydder. 

Det er mest rødfarge i skallet, og det er de yngste stilkene som er rødest og best, og som det ikke er nødvendig å rense.