Plukkfisk
- Tid
- 20–40 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Plukkfisk er en flott måte å bruke opp rester av kokt fisk på. Dette er husmannskost med røtter i Hordaland, og varieres ut fra hvilken fisk du har tilgjengelig – både fersk, saltet og røkt fisk smaker nydelig i plukkfisk.
Ingredienser
porsjoner
-
600 g lettsaltet torsk , kokt og renset for skinn og bein -
400 g kokte poteter (gjerne rester) -
2 stk. løk -
1 stk. purre
Hvit saus:
-
4 ss smør -
4 ss hvetemel -
1 l melk -
ca.
1 krm revet muskatnøtt
Pynt:
-
1 kvist frisk dill
Slik gjør du
- Bruk fingrene og del fisken i mindre biter.
- Skjær ferdig kokte poteter i biter.
- Finhakk løk og skjær purreløk i tynne skiver.
- Smelt smør i en kjele og fres løk til den er myk og blank. Rør inn mel. Spe med melk mens du rører. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Sausen skal være forholdsvis tykk.
- Vend fisk, potetterninger og ¾ av purren inn i sausen. Varm forsiktig opp til kokepunktet og smak til med salt, pepper og muskat.
- Dryss over resten av purren, pynt med litt dill og server, gjerne med flatbrød.
Mange vil gjerne ha sprøstekt bacon til plukkfisken, og flere steder serveres den med en klikk smør på toppen.