Hjortegryte

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

En deilig, klassisk viltgryte med masse smak passer til både en uformell vennemiddag og til familiemiddag med storfamilien. Tyttebær og gode poteter er tradisjonelt følge.

Ingredienser

  • 600 g grytekjøtt av hjort
  • 2 ss hvetemel
  • 2 stk løk
  • 300 g aromasopp
  • 2 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 6 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 2 stk laurbærblad
  • 8 stk knuste einebær
  • 1 ts tørket timian
  • 3 dl crème fraîche orginal, 35 % , matfløte eller seterrømme

Slik gjør du

  1. Del grytekjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm.
  2. Varm en stekepanne med noe av smøret og brun kjøttet i omganger. Dryss over litt hvetemel.  Ha kjøttet over i en gryte etter hvert. Krydre med salt og pepper.
  3. Finhakk løk og brun den raskt i litt av smøret. Ha den over i gryta.
  4. Del sopp i mindre biter og brun den i resten av smøret. Ha den i gryta og kok ut stekepannen med litt av buljongen.  Ha buljong i gryta sammen med laurbærblad, einerbær og timian. Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke til det er mørt, ca 20-30 minutter (tiden kan variere ut fra hva slags kjøtt du bruker)
  5. Rør inn créme fraiche, fløte eller rømme og smak til med salt og pepper.

Server med kokte poteter og tyttebær.

2-3 skiver geitost smaker godt i sausen. Mange vil nok også ha grønnsaker som rosenkål, gulrot, aspargesbønner eller brokkoli.

Du kan bruke lettrømme i sausen, men den har lett for å sprekke når den varmes opp. Da blir sausen litt hvitprikkete, men like god på smak.

Andre typer viltkjøtt som rådyr, elg og reinsdyr passer også godt i denne gryten. Litt bacon eller lettsaltet sideflesk i gryten passer godt, og er en god variasjon.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.