Gravet laks

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Lag din egen gravlaks. Det er lett å få til og smaker attpåtil supergodt. Navnet gravlaks stammer fra middelalderen da fiskerne gravde ned saltet fisk i sanden for gjæring. I dag bruker vi sjeldent å gjære laksen, men bruker i stedet en såkalt tørrmarinade bestående av salt, sukker og dill.

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg laksefilet
  • 15 g sukker
  • 30 g salt
  • 1 ts malt hvit pepper
  • 1 bunt hakket frisk dill
  • 3 ss akevitt eller druebrennevin

Slik gjør du

Tips:

  • Gravlaks med sennepssaus, stuede poteter eller kokte nypoteter smaker supergodt.
  • Gravlaks holder seg godt i 4-5 dager, forutsatt lagring ved kjøleskaptemperatur. Skal den oppbevares lenger bør den fryses. I fryseren holder den i ca. 3 måneder, forutsatt tett emballasje.