Vaniljekjeks

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Søte, deilige vaniljekjeks som er kjempegode å spise, men også fine å gi bort som en hjemmelagd julegave. De vakre kjeksene kan du også dekorere med på juletreet eller henge i vinduet. Da blir julestemingen på topp! 

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir 20 kjeks

  • 100 g smør
  • 1 dl sukker
  • 1 stk. egg
  • 3,5 dl hvetemel
  • 0,25 ts salt
  • 0,5 ts natron
  • 1 ts vaniljesukker

Slik gjør du

  1. Pisk smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin. Tilsett et egg om gangen og la det blande seg godt mellom hver gang.
  2. Tilsett hvetemel, vaniljesukker, salt og natron i miksebollen, og rør alt sammen til du får en glatt deig.
  3. Del deigen i to, pakk begge deigemnene godt inn i plastfolie og legg dem i kjøleskapet i minst en time.
  4. Ta ut et deigemne av gangen fra kjøleskapet. Kjevle deigen ut på et melet underlag til deigen er ca. 1 cm tykk. Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget.
  5. Stikk deigen ut med en stjerneformet pepperkakeform, gjerne i ulike størrelser slik at du får "hull" i midten av stjernene. Legg kjeksene på et bakepapirkledd stekebrett.
  6. Kna resten av deigen sammen og bytt den ut med deigen i kjøleskapet. Fortsett til du har brukt opp all deigen.
  7. Stek kjeksene på 180 ᵒC i ca. 8 minutter midt i stekeovnen. La kjeksene avkjøle seg i noen minutter før du evtentuelt flytter dem over på noe annet.

Oppbevar kjeksene i en lufttett boks, eller tre et fint bånd gjennom dem og heng dem opp til pynt. 

Kjeksene kan også dekoreres med en melisglasur.