Tebriks

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Hjemmebakte tebriks til frokosten er skikkelig luksus!

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 1 l hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 0,5 ts salt
  • 2 dl melk
  • 1 dl vann
  • 1 pk gjær (50 g)
  • 1 stk. egg
  • ca. 2,5 ss halvsmeltet smør
  • 1 stk. sammenvispet egg til pensling

valmuefrø

Tilbehør: Ost, paprika, syltetøy, egg og kaffe

Slik gjør du

1. Ha melk, vann, gjær, mel, sukker, salt og egg i en bakebolle.  Arbeid alt sammen til en jevn deig. La den heve til dobbel størrelse.

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

2. Kjevle ut deigen til en avlang leiv, ca. 20 x 80 cm. Stryk det halvsmeltede smøret langsetter på 2/3 av deigen. Brett den i tre med den usmurte delen først inn. Snu skjøten ned mot bordet og del lengden i ca. 4 cm brede stykker. Etterhev under klede.

3. Pensle med sammenpisket egg og dryss valmuefrø over. Stek tebriksene ved 250 °C på midterste rille til de er pent gylne. Avkjøl på rist.