Tebriks
- Tid
- 20–40 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Hjemmebakte tebriks til frokosten er skikkelig luksus!
Ingredienser
-
ca.
1 l hvetemel -
1 ss sukker -
0,5 ts salt -
2 dl melk -
1 dl vann -
1 pk gjær (50 g) -
1 stk. egg -
ca.
2,5 ss halvsmeltet smør -
1 stk. sammenvispet egg til pensling
valmuefrø
Tilbehør: Ost, paprika, syltetøy, egg og kaffe
Slik gjør du
1. Ha melk, vann, gjær, mel, sukker, salt og egg i en bakebolle. Arbeid alt sammen til en jevn deig. La den heve til dobbel størrelse.
Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.
2. Kjevle ut deigen til en avlang leiv, ca. 20 x 80 cm. Stryk det halvsmeltede smøret langsetter på 2/3 av deigen. Brett den i tre med den usmurte delen først inn. Snu skjøten ned mot bordet og del lengden i ca. 4 cm brede stykker. Etterhev under klede.
3. Pensle med sammenpisket egg og dryss valmuefrø over. Stek tebriksene ved 250 °C på midterste rille til de er pent gylne. Avkjøl på rist.