Speket andebryst

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Speket andebryst er en morsom måte å tilberede andebrystet på. Skal du servere det som forrett, bør du planlegge i god tid, slik at kjøttet får tid nok til å tørke. Smaken varierer du med de krydder eller urter du liker best.

Ingredienser

 • 1 stk andebryst
 • 200 g salt
 • 2 ss einebær

Slik gjør du

 1. Stell andebrystet ved å skjære vekk den lille innerfileten på undersiden, og noe av fettet om fettlaget er tykt.
 2. Gni kjøttet godt inn med salt. Dekk bunnen av en bok/form med salt og legg brystet på saltet. Dekk med resten av saltet og sett kaldt i 20-24 timer.
 3. Legg andebrystene i en liten boks.
 4. Ha salt på kjøttsiden og gni det godt inn. Ha halvparten av saltet i boksen og legg andebrystet med kjøttsiden ned på saltet. Dekk med resten av saltet og sett det kjølig. Ta ut andebrystene og skyll dem godt etter 24 timer.
 5. Om du ønsker å krydre andebrystene, gnir du dem godt inn i de ønskede krydderne før du henger kjøttet til tørk.
 6. Surr andebrystet med husholdningssnøre eller hyssing og heng det til tørk på et luftig sted med temperatur på 8-10 °C. La det henge til det har tørket godt og kjennes fast ut. Oppbevar det ferdig spekede kjøttet pakket i plast i kjøleskapet. Det kan også fryses.
Når du først tar deg til å speke, kan du like gjerne speke flere bryst på én gang. Varier smaken med krydder, og oppbevar kaldt eller frys. Speket andekjøtt kan også godt brukes på en pizza eller på en deilig pastarett.

 

Vei gjerne kjøttet før du henger det opp, da er det lettere å vite om det er ferdig. og når ca. 30% av vekten er bort er kjøttet ferdig. Det kan ta ca. 3-6 uker. Kjøttet er ferdig speket når det kjennes fast og har skrumpet litt inn.

 

Andebrystet bør henge så lenge som mulig uten tildekking. Er det fare for fluer må kjøttet beskyttes med en stoffpose. Denne bør være stor nok og laget av et tynt stoff som slipper luften lett igjennom. Pass på at at kjøttet henger fritt inne i posen. For å spile ut posen, kan du sy en løpegang rundt midten, eller sy en rad med hemper utenpå. Gjennom løpegangen eller hempene trer du en ståltråd. Slike spekeposer kan man også kjøpe i utvalgte butikker.

 

Forslag til krydderblandinger:

Rist gjerne krydderne i en tørr stekepanne til de dufter. Knus dem i en morter før de gnis inn i kjøttet.

 1. 2 ss pepperkorn
 2. 2 ss einerbær
 3. 1 ss korianderfrø, 1 ss fennikelfrø og 1 ss spisskummenfrø
 4. 1 stk kardemommekjerne, 1 ss korianderfrø og 1 ss szechuanpepper
 

Kommentarer

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.