Scotch eggs
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Innbakte egg er populær snacks og piknikmat i England, og flere andre steder i verden. Denne varianten er asiatisk-inspirert, og smaker nydelig som enkel håndmat, dyppet i litt soyasaus eller søt chilisaus.
Ingredienser
-
4 stk. små egg -
500 g kjøttdeig av svin (storfe- eller kyllingkjøttdeig kan også brukes) -
1 ss soyasaus -
0,5 ss sukker -
1 ts revet muskatnøtt -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper -
0,5 ss finrevet frisk ingefær -
1 stk. finhakket rød chili -
1 stk. finhakket vårløk
Panering:
-
2 dl hvetemel -
1 ts salt -
0,25 ts pepper -
2 stk. egg -
2 dl panko brødkrum eventuelt griljermel
Til frityrsteking:
-
1,5 l frityrolje
Slik gjør du
1. Kok opp vann i en kjele og legg i egg. Kok eggene i 7-9 minutter, avhengig av hvor hard du vil ha plommen. Legg eggene over i iskaldt vann og la dem bli helt kalde. Skrell og sett til side.
2. Legg kjøttdeig i en bolle og tilsett soyasaus, sukker, muskat, salt, pepper, ingefær, chili og vårløk. Bland alt godt sammen.
3. Finn fram tre dype tallerkener. Bland hvetemel og salt og pepper i en tallerken. Visp sammen egg i den neste, og ha panko/griljermel i den siste.
4. Ha litt olje på hendene og del kjøttdeig i like mange deler som porsjoner du skal lage (om du skal lage 4 porsjoner trenger du for eksempel 4 like store dele)r. Ta én og én del i hånden og klem ut til en stor oval på størrelse med hånden din. Legg et egg på kjøttdeigen og brett deigen rundt. Glatt overflaten med hendene. Legg dem på bakepapir.
5. Rull de innpakkede eggene forsiktig først i mel, deretter i egg og til slutt i panko/ griljermel.
6. Hell olje i en kjele (oljen bør være 5-6 cm opp fra bunnen av kjelen) og varm opp til 180 °C . Stikk skaftet på en tresleiv ned i oljen. Hvis det bobler kraftig rundt skaftet er oljen varm nok til å legge i eggene.
7. Frityrstek eggene i 5-6 minutter, eller til de er gyllenbrune. La dem renne av seg på litt kjøkkenpapir og server.