Rabarbramarmelade

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Det er en fin tommelfingerregel å høste rabarbra før samkthans -da er den på sitt aller beste! Velg de unge stilkene som fortsatt har krøllete blader, de har ikke rukket å bli så trevlete.

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca 1,2 liter marmelade

  • 1 kg rabarbra
  • 500 g sukker
  • 300 g brunt sukker
  • 1 stk. sitron , saften
  • 1 stk. vaniljestang eller 1 ss vaniljesukker

Slik gjør du

  1. Velg unge rabarbrastilker. Skyll godt og del de tykkeste stilkene i to på langs. Kutt stilkene i biter på ca 2-3 cm. Ha dem i en skål eller bolle og tilsett hvitt og brunt sukker. Dekk til og la stå i 12-24 timer og safte seg.
  2. Ha rabarbra og sukker i en kjele. Del vaniljestang på langs og ha den i gryten. Tilsett sitronsaft og kok opp.  
  3. Senk varmen og la marmeladen småkoke i 1-2 timer til den har tyknet og fått en mørk gyllen farge. 
  4. Hell marmeladen i rene, varme glass og skru på lokk. Avkjøl helt.

Rabarbramarmelade har en kraftig søt og syrlig smak. Jo lenger den får koke, jo mørkere blir fargen. Server til ulike oster, bruk som kakefyll eller som en variant av tilslørte bondepiker.

Rabarbra inneholder oksalsyre som i store mengder kan gi økt fare for nyrestein. Oksalsyre kan nøytraliseres av melkeprodukter.