Potetkroketter

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Sprø på utsiden og fløyelsmyk på innsiden. Potetkroketter er populær småmat og tapas for både store og små.

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g melne potet
  • 2 ss smør
  • 3 stk. egg
  • 1 dl hvetemel
  • 2 dl griljermel eller strøkavring
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 0,5 l frityrolje

Slik gjør du

  1. Skrell poteter og kok dem møre. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre.
  2. Mos potetene og rør inn smør. Smak til med salt og pepper. Avkjøl.
  3. Ha hvetemel i en skål, visp sammen egg i en annen og ha griljermel i en tredje.
  4. Ha litt vann på hendene og del potetmassen i fire. Trill hver del ut til en lang pølse omtrent så tykk som en tommel. Kutt i fingerlange biter. Rull bitene først i hvetemel, deretter i egg og til slutt i griljermel.  Legg dem på et stekebrett med bakepapir etter hvert som de blir ferdige.
  5. Varm oljen til 180 °C. Stek krokettene i omganger på 4-5 i oljen til de er gyllenbrune og sprø. La dem renne av seg på litt kjøkkenpapir.

Server krokettene varme som en av flere tapas- eller småretter, eller som tilbehør til stekte kjøtt eller fiskeretter.

Som en variasjon kan du blande inn hakkede urter som persille eller dill i potetmassen. Finhakket skinke, eller spekemat, revet ost eller røkt fisk er også godt å blande i krokettene.
Krokettene kan lages ferdig i god tid før de skal serveres. Sett dem i kjøleskapet, eller frys dem til de skal brukes, og legg dem direkte i frityren. Steketiden kan bli litt lenger.