Plommeterte med marengs

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Plommeterte er en super måte å få brukt en av høstens beste råvarer på. Her har vi laget en kompott av plommer, bjørnebær og blåbær, servert med marengs og litt melis på toppen. 

Ingredienser

12  porsjoner
  • 100 g smør
  • 150 g hvetemel
  • 0,5 dl vann
  • 0,25 ts salt

Plommekompott

  • 300 g plomme
  • 250 g bjørnebær
  • 250 g blåbær
  • 1 dl vann
  • 200 g sukker
  • 2,5 ss potetmel
  • 1,5 dl kaldt vann

Marengs

  • 3 stk. eggehvite
  • 0,25 ts salt
  • 225 g sukker

Slik gjør du

  1. Paideig: Smuldre smør og mel. Tilsett vann og salt og kna deigen til den er smidig. Tilsett litt mer mel om den er for bløt. Deigen kan også lages i hurtigmikser.
  2. La deigen hvile i ca 30 minutter (deigen kan oppbevares i kjøleskap i ca. én uke).
  3. Varm stekeovnen til 200 °C.
  4. Kjevle ut deigen til ca. 3 mm tykkelse og kle en paiform (ca 20-22 cm) eller flere små porsjonsformer med den.
  5. Prikk bunnen med en gaffel, dekk den med bakepapir og fyll formene med tørr ris, bønner eller liknende.
  6. Forstek paiskallet i 15 minutter. Hell ut ris/bønner og fjern bakepapiret (ta vare på ris/bønner til neste gang du baker pai).
  7. Plommekompott: Vask og rens frukt og bær for stilker og stein.
  8. Kok opp vann og sukker. Tilsett plommer og bær. Kok opp og senk varmen. La det hele småkoke til alt er mørt. Smak eventuelt til med mer sukker.
  9. Rør sammen potetmel og kaldt vann. Ta kjelen til side og tilsett potetmeljevningen i en tynn stråle under omrøring. Sett kjelen tilbake på platen og kok raskt opp.
  10. Marengs: Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne.
  11. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen.
  12. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

Har du en skibrenner eller crème brûléebrenner kan du brenne av marengsen litt slik at den får en fin lys brun farge.