Peanøttbrød
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Dette er brødet for deg som elsker peanøtter, og som liker brødet luftig, grovt og smakfullt. Deigen kan stekes i former eller som rundstykker.
Ingredienser
1 porsjoner
-
750 g hvetemel -
300 g fullkornhvetemel -
1 ts sukker -
1 ts salt -
0,5 pk gjær -
7 dl lunkent vann -
100 g romtemperert smør -
200 g peanøtter -
1 ss smør til smøring av brødformene
Slik gjør du
- Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett mel, sukker, salt og vann. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin med eltekrok. Start maskinen på lav fart øk tempoet etterhvert. Elt til deigen er smidig og slipper bakebollen.
Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.
- Grovhakk peanøtter.
- Tilsett romtemperert smør og kjør deigen videre på sakte fart til alt er godt blandet og du har fått en fin, jevn og smidig deig. Tilsett peanøttene og elt dem godt inn i deigen.
- Dekk bakebollen med et klede, og la den stå til heving på et lunt sted i ca. en time.
- Ha deigen på et melet bakebord og del den i like store emner. Trill emnene til små ovale brød og legg dem i godt smurte brødformer.
Vi har brukt porsjonsbrødformer. Har du ikke slike kan du selvsagt også lage peanøttbrød som rundstykker. - Etterhev brødene i ca. 15 minutter før steking.
- Pensle peanøttbrødene med vann og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter, eller til de har fått en fin gyllen farge.
Utviklet i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn