Pasta carbonara

Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Pasta carbonara er en italiensk klassiker, og en favoritt-pasta for mange nordmenn. I klassisk carbonara brukes guanciale - speket svinekjake og pecorino-ost, men vi jukser ofte og lager den med bacon og parmesan.  Husk å salte pastavannet!

Ingredienser

porsjoner
 • 200 g bacon , guanciale eller pancetta
 • 500 g fersk spagetti
 • ca. 0,25 ss salt per liter vann
 • 4 stk. egg
 • ca. 2 ss finrevet pecorino eller parmesan
 • 2 ss hakket frisk timian , eller andre urter
 • 1 ts grovkvernet pepper
 • 4 stk. eggeplomme til servering (kan sløyfes)

Slik gjør du

 1. Bruker du fersk spagetti, tar det kun rundt 2 minutter å koke den i lettsaltet vann. Vent derfor med å koke den til du har forberedt resten. Husk å salte vannet (1-11/2 ss salt til 4 l vann)! Tørket spagetti kan kokes etter anvisning på pakken mens du forbereder resten. 
 2. Skjær bacon, guanciale eller pancetta i terninger og stek det i middels varm stekepanne til det er gyllent og sprøtt. Tilsett om nødvendig litt ekstra smør eller olje. 

I en original pasta carbonara er det ikke fløte, kun egg og ost. Ved å bruke litt av kokevannet, som inneholder stivelse fra pastaen, blir dette en fløyelsmyk, silkeglatt saus som skal henge godt på pastaen. Tradisjonelt brukes guanciale (speket svinekjake) eller pancetta (urøkt italiensk bacon), men utenfor Italia blir det gjerne erstattet med bacon.

 1. Visp sammen hele egg, finrevet ost, friske urter og pepper. 
 2. Ta vare på litt av kokevannet i en kopp (ca. 2 dl til 4 porsjoner) og visp det inn i eggeblandingen.
 3. Løft den kokte spagettien ut av kokevannet og over i pannen med kjøttet. Det gjør ikke noe at litt av kokevannet blir med. Trekk pannen av varmen og vend inn eggeblandingen. Rør godt. Eggeblandingen vil tykne av varmen fra spagettien. Hvis spagettien blir litt klissete kan du tilsette litt mer av kokevannet.
 4. Kvern over godt med svart pepper. Smak på spagettien og tilsett litt mer salt om nødvendig. 

Fordel spagettien i dype varme tallerkener og høvle over litt mer ost ved servering. For å være ekstra råflott, kan du servere spagettien med en ekstra eggeplomme på toppen. La eggeplommen være i litt av skallet, og vipp den ut på spagettien før du begynner å spise.

Du kan enkelt lage pastaen selv.