Ostefondue

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ostefondue er den ultimate kosematen. Hvem kan vel motstå varm, flytende ostemasse sammen med brød, poteter og grønnsaker? Og aller best - den gylne skorpen som danner seg i bunnen av gryten... Nam!

Ingredienser

4  porsjoner
  • 1 ss maisenna
  • 2,5 dl tørr hvitvin
  • 8 dl revet ost gjerne osterester
  • 1 båt hvitløk
  • 0,25 ts worchestershiresaus
  • 2 ts sitronsaft
  • 4 dråper tabasco

Til servering

  • 4 skiver fint surdeigsbrød eller loff
  • 8 stk. små kokte kokte poteter
  • 8 stk. små paprika
  • 12 stk. cherrytomat
  • 8 stk. syltet grønn chili

Slik gjør du

  1. Bland halvparten av maisennaen med litt hvitvin i en skål. Sett til side.
  2. Bland resten av maisennaen med den revne osten.
  3. Gni innsiden av fonduegryten godt inn med hvitløkbåten.
  4. Hell hvitvinen i fonduegryten og varm opp til det bobler. Senk varmen og tilsett ca. en håndfull revet osten mens du rører hele tiden. La osten smelte helt før du tilsetter mer. Fortsett til all osten har smeltet.
  5. Tilsett maisennablandingen litt etter litt til blandingen tykner.
  6. Smak til med Worchestershiresauce, sitronsaft og tabasco. 
  7. Sett gryten midt på bordet og plasser skåler med tilbehør rundt. Har du et varmebluss vil den holde fonduen varm og flytende. Hvis ikke kan det være lurt å varme opp fonduen innimellom. 

Brødbitene blir ekstra gode om du steker dem gylne i stekepanne eller i stekeovnen før servering.

Andre gode ting som kan dyppes i den flytende osten er for eksempel store oliven, forvellet blomkål eller brokkoli, squash, grovt rugbrød, reker eller scampi. Her er det egen smak og fantasi som styrer.

Ostemassen kan også smakes til med litt tørket oregano eller timian, og vien kan byttes ut med øl.