Øllebrød

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Øllebrød - en av de eldste danske matrettene, og for mange en «elsk – eller hat-rett». Her kan rester av rugbrød sammen med en ølskvett bli en god og fyldig dessert, som like gjerne serveres på stjernerestauranten NOMA som på en vanlig dansk kjøkken.

Ingredienser

porsjoner
  • 8 skiver grovt rugbrød
  • 5 dl lyst øl
  • 3 ss honning
  • 2 dl rosiner
  • 0,25 ts salt
  • 2 ts malt kanel
  • saft og skall av 1 stk. appelsin

Til servering:

  • 4 ss yoghurt naturell
  • 15 stk. moreller
  • 1 ts brunt sukker

Slik gjør du

  1. Riv rugbrød i mindre biter og legg i en bolle. Hell over øl og dekk med et klede. Sett til side i minst 4 timer, gjerne over natten.
  2. Ha det bløtlagte brødet over i en kjele og tilsett honning, rosiner, kanel og finrevet appelsinskall. Kok opp over middels varme. Rør om av og til, og pass på at det ikke svir seg i bunnen av kjelen.

    Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning her!

  3. Senk varmen og la det småkoke til brødet har løst seg opp og blitt glatt. Bruk en tresleiv eller liknende til å knuse store biter.
  4. Ta kjelen av varmen og rør inn appelsinsaft.

Server øllebrødet varmt i dype skåler med yoghurt og friske moreller. Dryss gjerne over litt rørsukker om du liker det.