Neslepesto med valnøtter

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Vårens små, friske nesleskudd er fulle av smak, og knallgode å lage pesto av. 

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon er ca. 4 dl

  • 1 l friske nesleskudd
  • 4 båter hvitløk
  • 1 dl valnøttkjerner eller cashewnøtter
  • 50 g revet parmesan
  • 1 dl olivenolje

Slik gjør du

  1. Skyll neslene godt i kaldt vann og fjern rusk og urenhelter. Bruk hansker, så du ikke brenner deg.
  2. Kok opp en kjele med vann og ha i neslene. La det koke såvidt opp, og hell neslene i et dørslag. Skyll med kaldt, rennende vann.
  3. Klem ut vannet med hendene og grovhakk neslene med en kniv.
  4. Ha nesler, hvitløk og nøtter i en hurtigmikser og kjør til en fin masse. Tilsett revet parmesan og spe inn oljen i en fin stråle til du har ønsket konsistens. Smak til med litt salt og pepper.
  5. Ha pestoen på rene, tørre glass og oppbevar i kjøleskapet. Pestoen kan også fryses.

Er du heldig, finner du også ramsløk, som kan erstatte hvitløken. Du kan blande like mengder ramsløk og hvitløk, eller også bruke litt friske, unge skvallerkålblader i pestoen.

Plukk nesler på steder som ikke er forurenset av dyr, mennesker eller trafikk, og bruk hansker når du plukker dem. Unge skudd smaker best – når neslen blomstrer, er sesongen over.

Benytt anledningen og plukk nesler som matauk. Forvell og grovhakk, pakk i poser og frys inn, så har du grunnlag for suppe og stuing utover hele vinteren.