Kinesisk agurksalat

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Knasende sprø biter av agurk i en dressing med masse sesamolje og sichuanpepper. Nydelig som en liten snack, eller som en av flere asiatiske småretter.

Ingredienser

porsjoner
  • 2 stk. agurk
  • 20 stk. sichuanpepper korn
  • 5 båter hakkede hvitløk
  • 2 ts sukker
  • 3 ss lys soyasaus
  • 1 ss chinkiang (svart vineddik)
  • 0,5 dl sesamolje
  • 1 ss chiliolje
  • 2 ts salt
  • 2 stk. vårløk
  • 0,5 potte frisk koriander

Slik gjør du

  1. Fjern det meste av skallet på agurken med en potetskreller. Del den i to på langs og skrap ut det meste av frøene. Del agurken i tommelstore biter. Ha bitene i en bolle med kaldt vann og sett i kjøleskapet til servering.
  2. Varm en stekepanne på høy varme og rist sichuanpepper i tørr panne til de dufter godt. Pass på at de ikke blir brent. Hell pepperkornene i en morter sammen med noen dråper sesamolje og en vårløk i biter. Mos alt til en pasta og bland inn sukker, soyasaus, eddik, sesamolje og chiliolje. Sett til side.
    Sichuanpepper fås i velassorterte matbutikker og asiatiske matbutikker. I Kina er den mest kjent som «blomsterpepper». Sichuanpepper er aromatisk og litt syrlig, og gir en spesiell prikkende nummenhet i munnen om man bruker for mye.
  3. Grovhakk hvitløk, legg på en liten asjett og sett til side.
  4. Hell vannet av agurkbitene og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Dryss over salt og hvitløk og masser det godt inn i bitene. Hell over dressingen og bland godt. Hakk resten av vårløken og koriander og dryss over. Server med en gang. 
    Gjør alt klart og bland ingrediensene rett før servering. Agurken bli bløt og slapp om den må stå lenge.

 

Lag din egen chiliolje: Varm 2 dl peanøttolje i en liten kjele til den er rykende varm. Ta oljen av platen og avkjøl til ca. 90 °C. Hell oljen over 2-3 ss chiliflak i en skål. La stå og trekke i minst 10 minutter. Hell på tett glass og oppbevar mørkt. Lang holdbarhet.