Grove minibaguetter

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Her er en knallgod oppskrift på små grove bagetter bakt med finmalt fullkornshvetemel. De er saftige og smakfulle og passer like perfekt som følge til middagsmaten som til frokost og kveldsmat.  

Ingredienser

porsjoner
  • 750 g hvetemel
  • 300 g fullkornhvetemel
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 0,5 pk gjær
  • 7 dl lunkent vann
  • 100 g romtemperert smør

Slik gjør du

  1. Smuldre gjær i en bakebolle og ha i mel, sukker, salt og vann. 
  2. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin med eltekrok. Start maskinen på lav fart, og øk tempoet etterhvert. Elt til deigen er smidig og slipper kanten av bakebollen (ca 15. minutter).

    Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

  3. Tilsett romtemperert smør og kjør den videre på sakte fart til du har fått en fin, jevn og smidig deig.
  4. Dekk bakebollen med et klede, og la den stå til heving på et lunt sted i ca. en time.
  5. Ha deigen på et melet bakebord og del den i like store emner. Trill emnene runde og form dem deretter til avlange bagetter. 
  6. Plasser dem på stekeplater med bakepapir. Dekk bagettene med et klede og etterhev dem til dobbel størrelse. Dette tar ca. 30 minutter.
  7. Pensle bagettene med vann, lag tre snitt på skrå i hvert emne med en skarp kniv eller et barberblad og dryss over litt fullkornshvetemel. 
  8. Stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter, eller til de har fått en fin gyllen farge.
Hvis du har flere brett med bagetter som skal stekes kan det lønne seg å steke dem med varmluftsfunksjon for å få jevn steking på dem alle. Senk varmen til 200 °C og stek til bagettene har fått en fin gyllen farge.

Utviklet i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn