Gjærdeig

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Her er en oppskrift på en enkel gjærdeig. Den er kjempefin å bruke til innbakte pølser, noe barna elsker.

Ingredienser

porsjoner
  • 3 dl melk
  • 0,5 pk gjær
  • 1 ts salt
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 ss sukker
  • ca. 8 dl hvetemel

Slik gjør du

1. Varm melken fingervarm og rør gjæren ut i denne.

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

2. Bland mel, salt og sukker og rør inn melk og olje. Elt deigen til den blir smidig.

3. La den heve til dobbelt størrelse før den bakes rundt pølser.

 

Legg deigen i en plastboks som er minst dobbelt så stor som deigen. Slå på ca. 1 ss olje, og legg på lokk. Da kan den tas med på tur og stekes på pølsene over bålet eller grillen.