Brente mandler

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Brente mandler er en av julens klassikere det oser julestemning av! Gi dem bort som en spiselig julegave eller kos deg med den karamelliserte søtsaken selv.

Ingredienser

porsjoner
  • 200 g mandler
  • 100 g sukker
  • 1 dl vann
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ss smør
  • 1 ss nøytral olje til pensling

Slik gjør du

  1. Vil du ha mandlene ekstra sprø, så stek dem på 200 °C i 10-15 minutter før du setter i gang med karamelliseringen.
  2. Ha mandler, sukker, vann og vaniljesukker i en tykkbunnet, vid gryte. Kok opp på middels varme. Rør hele tiden, til sukkeret krystalliseres og legger seg som et sukkerlag rundt mandlene.
  3. Fortsett med røringen til sukkeret smelter igjen og mandlene har blitt blanke. Ha i smør og rør til alt er blandet. 
  4. Pensle et bakepapir med olje, og hell mandlene over på bakepapiret. Dra dem litt fra hverandre med et par gafler og avkjøl. 

Husk at det kan bli veldig varmt i gryten. Bruk grytekluter og beskytt hendene så du ikke brenner deg. Ha et lokk liggende som passer til gryten i tilfelle brann.