Bjørkesevje

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Den beste tiden for å tappe sevje er når bjørketrærne har fått «museører» og det fortsatt er kaldt om natten. Sevjen er blank og klar som vann og smaker ikke stort, men kan smakes til med litt honning og sitron. Lønnetrær kan tappes for sevje på samme måte. Den er litt søtere enn bjørkesevjen, og kan kokes inn til lønnesirup.

Ingredienser

1  porsjoner

Slik gjør du

En annen måte å tappe sevje på: velg ut en kvist på tykkelse med en finger og skjær den av ca en meter fra stammen. Før kvisten ned i en flaske eller kanne (dekket med plast) og bind flasken fast til kvisten med hyssing. Er det en stor flaske bør festes godt eller stå på bakken eller et bord, slik at kvisten ikke brekker når flasken fylles. Etter hvert vil det dryppe sevje fra kvisten og ned i flasken.
 
Du kan også koke inn bjørkesevje til sirup. Sevjen består av 99 % vann, og du må ha mye sevje og stor tålmodighet for å få de gylne dråpene. Det går med ca 50 liter sevje for å produsere én liter sirup.
 
Sevje er den væsken mange trær produserer om våren. Den føres opp gjennom treet i det ytterste vedlaget som består av vedrør fulle av sevje. Sevjen inneholder stivelse som spaltes til sukker, og er nødvendig for at treet skal kunne vokse. Å tappe sevje fra bjørk og lønn vanligere hos våre forfedre, som også å kokte inn sevjen til sirup. Lønnesirup (oftest produsert i Canada og USA) er lønnesevje kokt inn til den blir tykk og gyllen, og er populært blant annet på pannekaker.
 
Om sevjen tappes på riktig tid (når bjørka har «museører» og det fortsatt er kaldt om natten, mellom mars og mai avhengig av landsdel) kan et tre med diameter på 30 cm gi så mye som 10-15 liter sevje i døgnet. Ikke tapp mer enn du trenger, og husk å tette hullet med en liten plugg.