Tyrkisk lammepanne med ris pilaff

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Det tyrkiske kjøkkenet er en smeltedigel med påvirkning fra den gamle ottomanske kulturen, Midtøsten, Balkan og Sentral-Asia. I Norge har vi trykket kebaben til vårt hjerte, men det tyrkiske kjøkkenet har så mye mer å by på. Ris pilaff med lam, for eksempel.

Ingredienser

  • 800 g benfritt lammekjøtt i strimler
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 2 dl vann
  • 1 beger crème fraîche orginal, 35 %

Pilaff:

  • 1 stk finhakket løk
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • 3 ss olje til steking
  • 3 dl langkornet middagsris
  • 1 ts gurkemeie
  • 6 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 100 g rosiner
  • 1 ts salt

  • 2 ss hakket bladpersille
  • 3 ss pinjekjerner eller andre usaltede nøtter

Slik gjør du

1. Varm olje i en panne og brun kjøtt i omganger. Tilsett koriander, paprikapulver, salt, hakkede tomater og vann. Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke i ca. ½ time, til det er mørt. Rør inn créme frâiche og smak til med salt og pepper.

2. Ris pilaff: fres løk og hvitløk myk og blank i litt olje. Tilsett ris og gurkemeie og la den frese med i et par minutter. Hell i buljong og rosiner. Kok opp, sett på lokk og senk varmen til laveste punkt. La risen stå i ca. ½ time. Sjekk om den er ferdig, og smak evt til med litt salt.

3. Form risen ved å presse den i en skål og hvelve den på et fat. Anrett kjøttet rundt og dryss over hakket persille og pinjekjerner eller andre usaltede nøtter.

Risen kan også tilberedes i stekeovnen. Forvarm ovnen til 140 °C. Følg framgangsmåten fram til du setter lokk på kjelen, og plasser deretter kjelen midt i ovnen i ½ time.

Istedet for benfritt grytekjøtt av lam kan du bruke benfritt kjøtt fra fårestek. Beregn lengre koketid for å få kjøttet mørt.

Kokt ris og pasta kan inneholde bakteriesporer av bacillus cereus som overlever i høy temperatur. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og begynne å formere seg. Disse bakteriene vil kunne produsere giftstoffer som verken lukter eller smaker, og som ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene har fått formere seg lenge nok, vil giftstoffene kunne føre til alvorlig matforgiftning og i verste fall død. Om ris og pasta blir tatt vare på riktig måte, er det ingenting i veien for å spise restene seinere. Avkjøl helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være helt trygt å varme dem opp neste dag. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.