Tyrkisk lammepanne med ris pilaff

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Det tyrkiske kjøkkenet er en smeltedigel med påvirkning fra den gamle ottomanske kulturen, Midtøsten, Balkan og Sentral-Asia. I Norge har vi trykket kebaben til vårt hjerte, men det tyrkiske kjøkkenet har så mye mer å by på. Ris pilaff med lam, for eksempel.

Ingredienser

  • 800 g benfritt lammekjøtt i strimler
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 2 dl vann
  • 1 beger crème fraîche orginal, 35 %
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper

Pilaff:

  • 1 stk finhakket løk
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • 3 ss olje til steking
  • 3 dl langkornet middagsris
  • 1 ts gurkemeie
  • 6 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 100 g rosiner
  • 1 ts salt

  • 2 ss hakket bladpersille
  • 3 ss pinjekjerner eller andre usaltede nøtter

Slik gjør du

1. Varm olje i en panne og brun kjøtt i omganger. Tilsett koriander, paprikapulver, salt, hakkede tomater og vann. Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke i ca. ½ time, til det er mørt. Rør inn créme frâiche og smak til med salt og pepper.

2. Ris pilaff: fres løk og hvitløk myk og blank i litt olje. Tilsett ris og gurkemeie og la den frese med i et par minutter. Hell i buljong og rosiner. Kok opp, sett på lokk og senk varmen til laveste punkt. La risen stå i ca. ½ time. Sjekk om den er ferdig, og smak evt til med litt salt.

3. Form risen ved å presse den i en skål og hvelve den på et fat. Anrett kjøttet rundt og dryss over hakket persille og pinjekjerner eller andre usaltede nøtter.

Risen kan også tilberedes i stekeovnen. Forvarm ovnen til 140 °C. Følg framgangsmåten fram til du setter lokk på kjelen, og plasser deretter kjelen midt i ovnen i ½ time.

 

Istedet for benfritt grytekjøtt av lam kan du bruke benfritt kjøtt fra fårestek. Beregn lengre koketid for å få kjøttet mørt.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.