Tvunnet tyttebærbrød

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Disse gode tyttebærbrødene er morsomme å lage og passer perfekt som brødsnacks for seg selv, og som tilbehør til middagen. Eller server dem som en smakfull del av et tapasbord eller koldtbord.    

Ingredienser

1  porsjoner
  • 750 g hvetemel
  • 300 g fullkornhvetemel
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 0,5 pose tørrgjær
  • 7 dl lunkent vann
  • 100 g romtemperert smør
  • 8 ss tyttebærsyltetøy

Slik gjør du

  1. Ha mel, sukker, salt og gjær i en bolle. Tilsett vann og elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin med eltekrok.

    Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

  2. Tilsett romtemperert smør når deigen er nesten ferdig og kjør den videre på sakte fart til du har fått en fin, jevn og smidig deig.
  3. Dekk til bakebollen, og la den stå til heving på et lunt sted i ca. en time.
  4. Ha deigen på et melet bakebord. Del deigen i to og kjevle deigemnene til 1 cm tykke rektangelformede leiver. Smør på tyttebærsyltetøy i et jevnt lag.
  5. Brett deigen i to på langs og skjær ut remser på 2 cm på langs.
  6. Tvinn hver remse og legg dem på stekebrett med bakepapir. Brødene etterheves i ca. 15 minutter før steking. 
  7. Stek dem midt i ovnen ved 220 °C i ca. 15 minutter, eller til de har fått en fin gyllen farge.
    Hvis du har flere brett med tyttebærbrød som skal stekes kan det lønne seg å steke dem med varmluftsfunksjon for å få jevn steking på dem alle. Senk varmen til 200 °C og stek til brødene har fått en fin gyllen farge.