Tvunnet tyttebærbrød
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Disse gode tyttebærbrødene er morsomme å lage og passer perfekt som brødsnacks for seg selv, og som tilbehør til middagen. Eller server dem som en smakfull del av et tapasbord eller koldtbord.
Ingredienser
1 porsjoner
-
750 g hvetemel -
300 g fullkornhvetemel -
1 ts sukker -
1 ts salt -
0,5 pose tørrgjær -
7 dl lunkent vann -
100 g romtemperert smør -
8 ss tyttebærsyltetøy
Slik gjør du
- Ha mel, sukker, salt og gjær i en bolle. Tilsett vann og elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin med eltekrok.
Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.
- Tilsett romtemperert smør når deigen er nesten ferdig og kjør den videre på sakte fart til du har fått en fin, jevn og smidig deig.
- Dekk til bakebollen, og la den stå til heving på et lunt sted i ca. en time.
- Ha deigen på et melet bakebord. Del deigen i to og kjevle deigemnene til 1 cm tykke rektangelformede leiver. Smør på tyttebærsyltetøy i et jevnt lag.
- Brett deigen i to på langs og skjær ut remser på 2 cm på langs.
- Tvinn hver remse og legg dem på stekebrett med bakepapir. Brødene etterheves i ca. 15 minutter før steking.
- Stek dem midt i ovnen ved 220 °C i ca. 15 minutter, eller til de har fått en fin gyllen farge.
Hvis du har flere brett med tyttebærbrød som skal stekes kan det lønne seg å steke dem med varmluftsfunksjon for å få jevn steking på dem alle. Senk varmen til 200 °C og stek til brødene har fått en fin gyllen farge.