Smørloff

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Hjemmebakt smørloff - en klassisk loff. Like god med smør og deilig pålegg, som tilbehør til gryter og supper og til reker på bryggekanten.

Ingredienser

porsjoner
  • 100 g smør
  • 6,5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 kg hvetemel
  • 2 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 1 stk. egg
  • 1 stk. egg til pensling
  • 4 ss sesamfrø til pynt

Slik gjør du

  1. Smelt smør, ha i melk og varm blandingen til den er 26-28° C . Rør ut gjær i blandingen.

    Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

  2. Ha mel, salt og sukker i en bolle og bland sammen. Visp et egg og bland dette i det tørre sammen med gjærblandingen. Elt deigen godt til den er fast og smidig. Dekk bakebollen med et klede og la den heve på et lunt sted i en time.
  3. Del deigen i like store emner. Form avlange brød og legg dem i smurt toliters form. Dekk formene med klede, og hev dem på et lunt sted i 30 minutter.
  4. Stek loffene på nederste rille i ovnen på 200 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.