Sitron- og valmuekake

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En saftig og frisk formkake med god holdbarhet. Nydelig til en erke-engelsk kopp afternoon tea (eller kaffe). Valmuefrø, som vanligvis brukes som pynt på rundstykker, loff og tebirkes er her med å sette sitt særegne smakspreg på kaken sammen med vanilje. 

Ingredienser

1  porsjoner
  • 150 g romtemperert smør
  • 4 stk. egg
  • 200 g sukker
  • 200 g hvetemel
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1,5 ts vaniljesukker
  • 1,5 ss valmuefrø
  • revet skall og saft av 1 stk. sitron

Sitronglasur:

  • 125 g kremost naturell
  • 100 g romtemperert smør
  • 100 g melis
  • ca. 4 ss sitronsaft

Slik gjør du

  1. Visp romtemperert smør og sukker hvitt og kremete.
  2. Tilsett ett og ett egg og rør dem godt inn i blandingen.
  3. Bland sammen hvetemel, vaniljesukker, bakepulver og valmuefrø. Rør melblandingen inn i smør- og sukkerblandingen.
  4. Vask sitronene godt i lunkent vann, gjerne med litt oppvaskmiddel. Skyll godt. Riv skallet fint og pass på at du bare får med det gule. Del sitronene i to og press ut saften.
  5. Bland sitronsaft og revet skall i kakerøra. 
  6. Legg bakepapir i bunnen av en ca. 1.5 liter brødform eller 20 cm springform. Hell i kakerøra og jevn ut overflaten med en slikkepott. 
  7. Sett kaken på rist på nederste rille i forvarmet ovn på 180 °C og stek den i ca. 1 time. Sjekk om kaken er ferdig ved å stikke en tynn pinne midt i kaken. Hvis det fortsatt fester seg røre på pinnen, må den stå litt lenger. Når pinnen er tørr, er kaken ferdig stekt. Du kan også bruke steketermometer. Kjernetemperaturen ska være 96 °C.
  8. Ta kaken ut av ovnen og la den stå noen minutter før du hvelver den ut av formen. Avkjøl helt på rist. 
  9. Lag glasuren: Pass på at kremost og smør har samme konsistens, da slipper du smørklumper i kremen. Rør ost, smør og melis sammen. Rør inn sitronsaft og hell glasuren over kaken. Glasuren skal være litt flytende. Dryss litt valmuefrø på toppen som pynt.