Sitron- og valmuekake

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En saftig og frisk formkake med god holdbarhet. Nydelig til en erke-engelsk kopp afternoon tea (eller kaffe). Valmuefrø, som vanligvis brukes som pynt på rundstykker, loff og tebirkes er her med å sette sitt særegne smakspreg på kaken sammen med vanilje. 

Ingredienser

  • 150 g romtemperert smør
  • 4 stk. egg
  • 200 g sukker
  • 200 g hvetemel
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1,5 ts vaniljesukker
  • 1,5 ss valmuefrø
  • revet skall fra 1 stk. sitron
  • 2 dl sitronsaft

Sitronglasur:

  • 125 g kremost naturell
  • 100 g romtemperert smør
  • 100 g melis
  • ca. 4 ss sitronsaft

Slik gjør du

  1. Visp romtemperert smør og sukker hvitt og kremete.
  2. Tilsett ett og ett egg og rør dem godt inn i blandingen.
  3. Bland sammen hvetemel, vaniljesukker, bakepulver og valmuefrø. Rør melblandingen inn i smør- og sukkerblandingen.
  4. Vask sitronene godt i lunkent vann, gjerne med litt oppvaskmiddel. Skyll godt. Riv skallet fint og pass på at du bare får med det gule. Del sitronene i to og press ut saften.
  5. Bland revet skall og ca. 2 dl av saften i kakerøra. 
  6. Legg bakepapir i bunnen av en ca. 1.5 liter brødform eller 20 cm springform. Hell i kakerøra og jevn ut overflaten med en slikkepott. 
  7. Sett kaken nederst i ovnen på 180 °C og stek den i ca. 1 time. Sjekk om kaken er ferdig ved å stikke en tynn pinne midt i kaken. Hvis det ikke fester seg noe på pinnen, er kaken ferdig. 
  8. Ta kaken ut av ovnen og la den stå noen minutter før du hvelver den ut av formen. Avkjøl helt på rist. 
  9. Lag glasuren: Pass på at kremost og smør har samme konsistens, da slipper du smørklumper i kremen. Rør ost, smør og melis sammen. Rør inn resten av sitronsaften og hell glasuren over kaken. Glasuren skal være litt flytende. Dryss litt valmuefrø på toppen som pynt.