Shepherd's Pie

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Sheperd's Pie er en elsket tradisjonsrett i England, og har sitt franske motstykke i retten Hachis Parmentier. Det er vanlig å bruke enten lamme eller storfekjøttdeig, eller en blanding av disse. Dette er en ordentlig koserett for kalde, mørke høstkvelder!

Ingredienser

porsjoner
  • 2 stk. løk
  • 2 stk. gulrot
  • 2 ss smør eller margarin
  • 400 g kjøttdeig evt. lammekjøttdeig
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 ts worchestershiresaus (kan utelates)
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl kjøtt- eller hønsebuljong (utblandet)
  • 150 g frosne erter
  • 1 ss finhakket frisk rosmarin
  • 1 ss finhakket frisk timian

Potetmos

  • 1 kg potet
  • 2 ss smør eller margarin
  • 2 dl melk
  • 0,5 ts revet muskatnøtt
  • 2 dl revet ost

Slik gjør du

  1. Kutt løk og gulrot i små terninger.
  2. Varm en stekepanne med smør eller margarin og stek kjøttdeigen i omganger til den skifter farge. Ha den over på en tallerken etter hvert. Varm stekepannen på ny og fres løk og gulrot til det er mykt og blankt. Ha  kjøttdeigen tilbake i pannen og rør inn tomatpuré og worchestershiresauce.
  3. Dryss over hvetemel og rør det godt inn. Hell i buljong. Kok opp, senk varmen og la det stå og småkoke i 15-20 minutter, til sausen har tyknet.
  4. Rør inn erter og hakkede urter. Smak til med salt og pepper.
  5. Skrell poteter og del dem i grove biter. Kok dem møre i usaltet vann.
  6. Mos potetene og rør inn melk og smør. Smak til med salt, pepper og muskat.
  7. Ha kjøttblandingen i en dyp ildfast form. Legg potetmosen som et lokk over. Dryss over revet ost. 
  8. Plasser formen på nest nederste rille i forvarmet stekeovn på 180 °C i 35-40 minutter, til det bobler godt og toppen er gyllen.

Server gjerne med erter, aspargesbønner eller brokkoli, eller bytt ut de kokte grønnsakene med en frisk salat.

Mange vil også gjerne ha mais i sin pai, og da er det bare å blande inn litt maiskorn samtidig som man har i erter. Paien kan godt forberedes i god tid før den skal serveres, og stekes ferdig i stekeovnen.