Rugbrød
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Rugbrød har vært grunnstammen i dansk hverdagskost i over 1000 år. Rugbrød har en karakteristisk bitter smak, og passer blant annet ypperlig til sild.
Ingredienser
1 porsjoner
Fordeig:
-
6 dl skummet melk -
650 g siktet rugmel
Hoveddeig:
-
2 dl skummet melk -
1 pk gjær -
1 dl mørk sirup -
400 g hvetemel -
2 ts salt
Slik gjør du
Fordeig:
- Bland sammen skummet melk og rugmel.
- Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete.
- Dekk til bakebollen og la den stå på benken i 30 minutter.
Hoveddeig:
- Varm melken til den er fingervarm, 37°C. Smuldre gjære og rør den ut i den varme melken.
- Tilsett gjærblandingen og sirup, hvetemel og salt i samme bakebolle som fordeigen.
- Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være klissete.
- Dekk til bakebollen og la den stå lunt i ca. 45 minutter.
- Smør to passe store kurver (ca. 20 cm i diameter). Strø mel i kurvene og hell ut det overflødige melet.
- Del deigen i to like store emner. Form dem til boller. Legg en bolle i hver kurv og trykk dem forsiktig ned i kurven.
- Dekk kurven med klede, og sett dem på et lunt sted i en 35-45 minutter.
- Sett stekeovnen på 200-225 °C og sett inn en stekeplate i ovnen. Platen skal forvarmes.
- Når brødene er ferdig hevet, hvelver du dem forsiktig over på den varme platen.
- Stek brødene midt i ovnen ved 200-225°C i 35-40 minutter.
- Avkjøl på rist.
Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn, www.brodogkorn.no