Reinsdyrstek med tarte tatin og kirsebærsaus
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Mørt og magert, saftig og smakfullt, eksotisk og eksklusivt. Reinsdyrkjøtt har mange positive karakteristikker, og når vi skal servere noe riktig spesielt, faller valget ofte på retter med reinsdyr. Dette er en klassisk tilberedt reinsdyrstek med spesielt tilbehør. Sødmen i løkterten og syrligheten i kirsebærsausen passer veldig godt til den kraftige smaken i reinsdyrkjøttet.
Ingredienser
porsjoner
-
1,5 kg reinsdyrstek -
1,5 ts salt -
1,5 ts pepper -
2 ss smør til steking -
1 stk. gulrot -
1 stk. løk -
0,5 stk. sellerirot -
3 dl vann
Tarte tatin:
-
450 g sjalottløk -
3 ss sukker , gjerne rørsukker -
1 ss smør -
4 kvister frisk timian -
1 ss balsamicoeddik -
0,5 ts salt -
0,5 ts pepper -
1 ss hvetemel -
1 pk butterdeig
Kirsebærsaus:
-
1 boks hermetiske kirsebær -
1 stk. hel kanel -
50 g sukker -
1 ss revet frisk ingefær -
1 ss sennep -
saft og skall av
1 stk. appelsin -
2 dl stekesjy -
1 ts salt -
0,5 ts pepper
Slik gjør du
- Rens sjalottløk til tarte tatin. Del løken i to (vannrett).
- Smelt sukker til karamell i en rund ildsfast form (ca. 22 cm i diameter) – gjerne en stekepanne eller metallform. Ta formen av varmen og rør inn smør. Tilsett timian, svart pepper og balsamico. Vær forsiktig, det vil sprute!
- Legg sjalottløkene tett i tett i formen med snittflaten ned.
- Dryss kjøkkenbenken med litt hvetemel og legg butterdeigplatene slik at de overlapper hverandre litt. Kjevle deigen ut til du får et emne som er ca. 2 cm større enn formen. Legg deigen på toppen av løken og klem den forsiktig ned. Plasser formen midt i ovnen og stek på 200 °C i 25-30 minutter, eller til butterdeigen har hevet og fått en fin, gyllen farge.
- Ta formen ut av ovnen og la terten stå i formen til reinsdyrsteken er ferdig stekt.
- Krydre reinsdyrsteken med salt og pepper.
- Brun den raskt på alle sider i en varm stekepanne med smør.
- Rens grønnsaker og skjær dem i biter. Legg grønnsaksbitene i en ildfast form. Legg steken i den ildfaste formen, stikk inn et steketermometer og hell på vann. Sett formen midt i ovnen på 125 °C i ca. 2 timer, til steketermometeret viser 60-65 °C for medium stek eller 70 °C for medium pluss.
- Hell kirsebær i en liten kjele og kok forsiktig opp. Tilsett kanelstang, sukker, revet ingefær, sennep, saft og revet skall av appelsin. La sausen koke i 20-25 minutter. Klem litt på kirsebærene, slik at de blir myke og godt innkokte.
- Ta reinsdyrsteken ut av stekeovnen og la den hvile i 15-20 minutter før du skjærer i den. Sett formen med tarte tatin inn i ovnen igjen for oppvarming mens steken hviler.
- Sil stekesjyen fra steken, og hell den i kirsebærsausen. Smak til med salt og kvernet pepper.
- Ta av nettet på reinsdyrsteken og skjær steken i pene skiver. Ta terten ut av ovnen og hvelv den over på et fat eller fjøl. Server terten hel eller skjær den i stykker.
Server skiver av reinsdyrstek med tarte tatin og kirsebærsaus. Ovnsbakte poteter smaker også godt til.
Kjernetemperatur reinsdyrstek: Lite stekt: 55 °C, Medium: 60-65 °C, Medium pluss: 70 °C, Gjennomstekt: 75 °C.