Provencalsk lammestek

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Å legge steken oppå skivede poteter og grønnsaker og la alt bake i ovnen sammen er både enkelt og velsmakende. Den gode kraften fra steken drypper ned på grønnsakene og danner det perfekte tilbehøret. Hvilke grønnsaker du velger er opp til deg og hva du liker. Vi har brukt de aller enkleste - potet, tomat og løk.

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. lammelår ca. 2,5 kg
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper

Poteter og grønnsaker:

  • 1 kg kokefast potet
  • 7 stk. tomat
  • 4 ss nøytral olje
  • 4 stk. løk
  • 6 båter hvitløk
  • saften av 1 stk. sitron (skallet skal brukes i paneringen)
  • 4 kvister frisk rosmarin
  • 6 kvister frisk timian

Panering:

  • 1 bunt bladpersille
  • 6 båter hvitløk
  • 1,5 dl griljermel
  • 100 g revet parmesan
  • 4 ss olivenolje
  • 2 ts tørket rosmarin

Slik gjør du

  1. Legg lammelåret på kjøkkenbenken i god tid før det skal stekes, slik at det kan få romtemperatur. gni deg gjerne godt inn med salt og pepper og la det stå og trekke til seg smak.
  2. Skjær poteter, tomat og løk i skiver, og legg dem i taksteinsmønster i en stor langpanne eller ildfast form. Krydre med hvitløk, timian, rosmarin, salt og pepper og drypp over olivenolje. 
  3. Finhakk persille og hvitløk og bland med griljermel, parmesan og olje til en smidig masse.
  4. Smør persillemassen jevnt over hele steken. Løft den over på grønnsakene i langpannen. Sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen, og stek i ca. 2 timer og 45 minutter på 125° C til termometeret viser 55-60 °C. La steken hvile i 15 -20 miutter før servering. 

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet.