Portvinsaus
- Tid
- 20–40 min
- Vanskelighetsgrad
- Enkel
Portvinsaus er en nydelig, klassisk saus som passer til kraftige kjøttretter av rein, elg, hjort og og storfe.
Ingredienser
4 porsjoner
-
3 stk. sjalottløk -
2,5 ss smør -
1 ss brunt sukker -
3 dl portvin -
0,5 dl viltkraft
Slik gjør du
- Hakk løken fint. Smelt litt av smøret i en gryte og fres løken til den er gyllen og myk.
- Tilsett brunt sukker og la det karamelliseres. Hell på portvin og kok inn til halvparten. Tilsett reinsdyrkraft og kok inn på nytt til omtrent halvparten. Sil sausen.
Smak på kraften dersom du kjøper ferdig viltkraft eller fond. Om kraften/fonden er veldig konsentrert kan det hende det ikke er nødvendig å koke inn sausen så mye. Om den ikke er konsentrert, kan det være lurt å koke den inn før den tilsttes sausen.
- Rør ut maisenna i litt kaldt vann og rør det inn i sausen. Kok opp og smak til med salt, pepper og litt mer portvin om du ønsker. Skjær kaldt smør i terninger og visp smøret inn i sausen (montèr) rett før servering. Sasuen må ikke koke etter at smøret er vispet inn.