Panettone
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Panettone er en klassisk italiensk jule- og nyttårskake i stor, høy form. Italienerne pakker sin Panettone i vakkert nyttårspapir og gir bort i gave til venner og familie.
Ingredienser
-
1,5 dl helmelk -
25 g gjær -
175 g smør -
500 g hvetemel -
2 ts salt -
1 stk. egg -
4 stk. eggeplomme -
75 g sukker -
revet skall av
0,5 stk. appelsin -
revet skall av
0,5 stk. sitron -
50 g dadler uten sten -
50 g tørkede fiken -
50 g tørket aprikos -
50 g tørkede tranebær
Slik gjør du
1. Varm melk til den er fingervarm. Smuldre gjær i melken og rør til den har løst seg opp.
2. Rør inn 1/4 av melet, dekk til bakebollen og la deigen heve i ca. 1/2 time.
3. Pisk sammen egg, eggeplommer, sukker og revet skall av sitron og appelsin. Bland salt sammen med det resterende melet. Tilsett mel og eggeblandingen vekselvis i den forhevede deigen.
4. Rør smør mykt og tilsett det i deigen i flere omganger. Elt deigen godt. Dekk til bollen og la deigen heve i ca. 2 timer til dobbel størrelse.
5. Kle en krukke i keramikk (ca. 2 liter) med bakepapir som står litt over kanten.
6. Skjær tørket frukt i små terninger. Ha litt mel på bakebordet og kna fruktterningene inn i deigen. Form den til et rundt emne og legg den i krukken. Sett til heving i ca. 30 minutter.
7. Sett formen inn i ovn på nederste rille og stek kaken på 200 °C i ca. 10 minutter. Skru ned temperaturen til 175 °C og stek videre i ca. 50 minutter. Avkjøl kaken i formen.
Skjær Panettone i skiver og server med pisket krem.