Nøttestek med pistasj og tranebær

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Lag en nydelig nøttestek med masse smak av urter og sopp. Som vegetarisk alternativ til den tradisjonelle julematen er den super, og det er slett ikke sikkert veggisene får ha den i fred!

Ingredienser

8  porsjoner
  • 30 g tørket steinsopp eller annen tørket sopp
  • 2 stk. rødløk
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 2 ss nøytral olje
  • 2 båter hvitløk
  • 150 g arborioris (risottoris) , eventuelt perlebygg
  • 1 dl hvitvin
  • 5 dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 200 g aromasopp
  • 100 g mandler
  • 100 g pistasjnøtter
  • 50 g smuldret brød
  • 125 g hvitost eller vegansk ost (velg en ost med mye smak)
  • 1 stk. rød chili
  • revet skall av 1 stk. sitron
  • 2 stk. egg
  • 2 ss friske urter (f.eks. rosmarin, timian, salvie og/eller persille)
  • 200 g tranebær
  • 2 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper

Slik gjør du

  1. Bløtlegg tørket sopp i litt kokende vann. Sett til side.
  2. Finhakk rødløk og stilkselleri. Finhakk hvitløk.
  3. Varm en vid kjele med litt olje og fres løk og selleri til det er mykt og blank. Ha i hvitløk og la den frese med et minutt.
  4. Tilsett ris og la den frese med til den begynner å «poppe». Hell i hvitvin og la den koke helt inn i risen.
  5. La den bløtlagte soppen renne av seg i en sil og hakk den grovt. Rør soppen inn i risen. Varm grønnsaksbuljongen og tilsett i risen litt etter litt, mens du rører godt mellom hver gang. Fortsett å spe til risottoen er kremete og risen er al dente (fortsatt har litt tyggemotstand). Ha risottoen i en arbeidsbolle og avkjøl helt.
  6. Skjær soppen i skiver. Varm en stekepanne og fres soppen i litt olivenolje. Krydre med salt og pepper. Hell soppen over i risottoen og avkjøl.
  7. Rist mandler og pistasjnøtter i en tørr stekepanne, og knus dem grovt.
  8. Bland nøttene, smuldret brød, revet ost, finhakket chili, revet sitronskall, egg og finhakkede urter inn i risottoen. Smak til med salt og pepper.
  9. Ha tranebær og sukker i en liten kjele og kok opp. Rør godt og la alt koke kraftig i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst og bærene har syltet seg.
  10. Smør en form og fordel tranebærene i bunnen. Ha risottoblandingen i formen og klem den forsiktig ned over tranebærene. Bruk en skje til å jevne ut overflaten. Dekk formen med aluminiumsfolie og plasser den midt i ovnen på 180 °C i 45 minutter. Fjern folien og stek videre i ytterligere 15 minutter.
  11. Ta formen ut av ovnen og la den hvile på rist i 10 minutter. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på formen for å løsne steken. Hvelv den på et fat og løft formen forsiktig av. Pynt med friske urter.

Server nøttesteken som en egen rett med friske grønnsaker og saus.

Friske urter kan godt erstattes av tørkede. Reduser mengden til det halve.

Steken kan gjøres vegansk ved å utelate revet ost og egg – den vil allikevel fint holde fasongen.

Steken kan forberedes dagen før, men vent med å blande inn eggene til rett før den skal i ovnen.