Mørke hamburgerbrød

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Imponer gjestene dine med å lage disse saftige hjemmelagde hamburgerbrødene. Perfekt følge til en digg hamburger på sommerfesten. Dersom du lager fler enn dere spiser, kan de godt fryses og tas opp ved en senere anledning.

Ingredienser

porsjoner
  • 13 dl hvetemel
  • 2,5 ss sukker
  • 1,5 ts salt
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ss smeltet smør
  • 5 dl lunkent vann
  • 2 stk. egg
  • 2 ss blekksprutblekk
  • 2 ss sesamfrø gresskarkjerner, valmuefrø eller gurkemeie

Slik gjør du

  1. Ha alt det tørre i en bakebolle og rør litt rundt slik at det blander seg.
  2. Ha i smør, vann, blekksprutblekk og egg. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etterhvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. La deigen hvile under et klede i ca. 1 time.

    Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

  3. Ha deigen på et melet bakebord. Del deigen i ca. like store emner og form dem til runde boller (ca. 100 g). Det blir ca. 16 boller av en porsjon deig.
  4. Sett hamburgerbrødene på en bakepapirkledd stekeplate og dekk med et klede. La brødene etterheve i 20 minutter, til omtrent dobbel størrelse.
  5. Pensle brødene med litt vann og dryss over sesamfrø, gresskarkjerner, valmuefrø eller gurkemeie.
  6. Stek hamburgerbrødene midt i ovnen på 200 °C i 10-12 minutter. Avkjøl et par minutter og dekk med plast. Da vil dampen gjøre brødene ekstra myke og saftige. La dem så avkjøle seg helt før servering.
    Blekksprutblekk kan du kjøpe i en fiskebutikk eller i en velassortert grønnsaksbutikk