Marinert lammelår fra Syria
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Lam med smak av Midt-Østen! Samer marinerer med 7-krydder og langtidssteker lammelåret, noe som gjør det ekstra mørt og saftig. Les historien om brobyggeren fra Aleppo.
Ingredienser
porsjoner
-
1 stk. lammelår (ca. 2.5 kg)
Marinade
-
1 dl gresk yoghurt -
200 g romtemperert smør -
1 dl olivenolje -
1 ts gurkemeie -
2 ts malt ingefær -
0,5 ts malt nellik -
0,5 ts malt kanel -
0,5 ts revet muskatnøtt -
0,5 ts malt allehånde -
2 ts kvernet pepper -
1 ss salt
Ris med paprika og krydder
-
0,5 l basmatiris -
1 l vann -
1 stk. løk -
3 stk. paprika i ulike farger -
2 ss solsikkeolje -
4 stk. hel kardemomme -
1 stk. laurbærblad -
2 stk. hel kanel
Slik gjør du
- Bland sammen yoghurt, romtemperert smør, olje, malt gurkemeie, ingefær, nellik, kanel, muskatnøtt, allehånde, pepper og salt.
- Stikk flere hull (ca 2 cm dype) i lammelåret med en spiss kniv. Bruk hendene til å smøre steken inn med marinaden. Vær nøye med å få marinaden godt inn i hullene. Legg kjøttet på et fat, dekk til og sett kaldt i minst to timer, helst over natten.
- Pakk lammelåret først godt inn i bakepapir og deretter i aluminiumsfolie slik at det blir helt forseglet. Legg det i en langpanne.
- Plasser formen et stykke ned i ovnen og stek i 4 timer på 250 °C. Pass på at pakken er helt tett hele tiden, slik at damp og stekesjy holder seg inne i pakken.
- Ha risen i en skål og hell over lunkent vann. Sett til side i ca. 20 minutter.
- Kutt løk og paprika i små terninger.
- Varm olje i en kjele og fres løk og paprika til det er mykt og blankt. Tilsett kardemommekapsler, laurbærblad og kanel. Krydre med litt salt.
- Ha risen i et dørslag og la den renne godt av seg. Hell risen i kjelen og tilsett kokende vann til det står ca. 2 cm over risen. Bring til kokepunktet, senk varmen og la risen trekke i ca. 15 minutter. Bruk en gaffel og «fluff» opp risen før servering.
- Ta kjøttet ut av ovnen og la det hvile i pakken på benken i ca. 20 minutter, gjerne mer. Pakk ut kjøttet og skjær det i skiver.
- Legg risen på et stort fat og plasser lammelåret oppå. Server rykende varmt.