1. Bløtlegg bønnene i godt med kaldt vann over natten.
2. Forvarm ovnen til 175 °C. Hell bønnene i en ildfast form (gjerne med lokk). Legg over skiver av rødløk og tomat og dryss over hvitløk. Dryss over laurbærblad, rosmarin, salt og pepper og hell over olivenolje, hvitvin og buljong.
3. Sett på lokk eller dekk formen med aluminiumsfolie. Sett formen midt i ovnen og bak i ca. 3 timer. Fjern lokket eller aluminiumsfolien de siste 20 minuttene. Smak til med salt og pepper.
4. Bruk en skarp kniv og skjær ca. 1 cm ned langs begge sidene av ryggbeinet på lammesadelen. Skjær også noen snitt i fettet over kjøttet på begge sider av ryggbeinet (ytrefiletenes fettkappe).
5. Legg sadelen i en langpanne eller stor ildfast form og gni oversiden av lammesadelen godt inn med salt og pepper.
6. Rør sammen romtemperert smør og hvitløk, og bre blandingen jevnt over hele oversiden på lammesadelen. Legg på timian og rosmarin.
7. Stikk inn et steketermometer i en av ytrefiletene (se til at termometeret ikke treffer ben) og sett sadelen inn i ovnen. Legg den halve appelsinen ved siden av sadelen. Når steketermometeret viser 60-65 °C er kjøttet medium stekt. Ved 76 °C er kjøttet gjennomstekt.
Appelsinen tilfører god smak bare ved å være tilstede i ovnen under steking. For å få mer appelsinsmak kan du presse appelsinsaft over kjøttet ved servering.
Steketiden på lammesadel varierer etter størrelse, men en normalt stor lammesadel vil være ferdig etter ca. 1 times steking ved 175 °C. Vent med å sette lammesadelen i ovnen til det gjenstår 1 time på steketiden på bønnegryten. Både bønnegryten og lammesadelen har godt av å hvile i noen minutter før det skal spises.
8. Legg den ferdigstekte sadelen over på en skjærefjøl. Bruk en skarp kniv og skjær ut ytrefiletene av sadelen. Bruke lange snitt ned på hver side av ryggbeinet og under hver filet. Husk at det på sadelens underside finnes to lekre og smakfulle indrefileter.
Server lammesadelen med den varme bønnegryta og press gjerne litt appelsinsaft over kjøttet ved servering.