Lammecassoulet
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Cassoulet er en mektig kjøttgryte fra Sør-Frankrike som inneholder ulike kjøttslag, pølser og hvite bønner. Navnet har retten fått etter det tradisjonelle kokekaret den tilberedes i, en cassole – en dyp, rund gryte i leirgods med skrå vegger. I mangel på cassole, lager vi retten i jerngryte eller en vanlig gryte.
Ingredienser
-
500 g hvite bønner (tørre) -
700 g benfritt grytekjøtt av lam i 4x4 cm biter -
500 g lettsaltet sideflesk i 4x4 cm biter -
200 g lammepølser evt. annen krydret pølse -
4 ss olivenolje -
1 båt finhakket løk -
4 båter finhakket hvitløk -
2 bokser hermetiske tomater -
2 ss finhakket frisk timian -
2 ss finhakket frisk oregano -
1 ts pepper -
6 dl lamme- eller kyllingkraft -
evt.
1 ts salt -
2 ss hakket bladpersille
Slik gjør du
1. Legg bønner i en bolle med kaldt vann over natten. Hell av bløtevannet, ha bønnene i en kjele og fyll på vann til det står 2 cm over bønnene. Kok opp, senk varmen og la bønnene trekke til de er myke, 30-40 minutter. Hell av kokevannet og sett til side.
2. Forbered resten av gryten mens bønnene koker. Varm olivenolje i en stekepanne og fres kjøttet i flere omganger. Ha det over i en stor gryte. Fres løk og hvitløk i stekepannen og ha det i gryten med kjøttet. Tilsett hermetisk tomat, urter og pepper. Hell over kraft. Kok opp, senk varmen og la det småkoke til kjøttet er mørt, 1-1 ½ time.
3. Bland bønner og pølser inn i gryten og la det hele trekke til alt er gjennomvarmt, ca. 15 minutter. Smak eventuelt til med salt og mer pepper.
Dryss over hakket persille og server med ferskt brød og salat.
Istedet for benfritt grytekjøtt av lam kan du bruke benfritt kjøtt fra fårestek. Beregn lengre koketid for å få kjøttet mørt.