Lam mørbrad med persillerotkrem

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Norsk lam er i verdensklasse, og et av de aller møreste stykkene er mørbrad. Servert med persillerotkrem, stekte persillerøtter og et deilig nøttesmør blir dette garantert en fulltreffer!

En herlig smakfull rett med norsk lam og gode grønnsaker. Saftig lam mørbrad servert med grønn persillerotkrem og gyllenbrune persillerotstaver. Nam!

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g mørbrad av lam
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss margarin til steking

Grønn persillerotkrem:

  • 1 kg persillerot
  • 50 g smør
  • 1 dl matfløte
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 1 bunt bladpersille uten stilker, ca 20 gram
  • 0,5 dl olivenolje

Stekte persillerøtter:

  • 250 g persillerot
  • 2 ss smør
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts sukker

Nøttesmør:

  • 100 g smør
  • 50 g grovhakkede hasselnøtter

Slik gjør du

  1. Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det godt på alle sider i en stekepanne med margarin, og legg det over i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og stek i ovn på 125 °C. Kjøttet er medium stekt ved 60-65 °C. Ønsker du kjøttet mer stekt lar du det stå i ovnen lenger, ved 76 °C er kjøttet gjennomstekt. 
  2. Skrell persillerøtter og kutt i biter. Kok bitene møre i en kjele med vann. 
  3. Plukk persillebladene av stilken og ha dem i en bolle. Hell kokevannet fra persillerøttene over bladene og la stå i ca 20 sekunder. Hell persillen i et dørslag og skyll med kaldt vann. Klem ut så mye vann som mulig (bruk gjerne litt kjøkkenpapir eller et kjøkkenhåndkle for å få persillen så tørr som mulig). Kjør bladpersille og olje til puré med stavmikser eller hurtigmikser.
  4. La persillerøttene dampe seg tørre i kjelen og bruk stavmikser eller hurtigmikser til å kjøre den til en glatt mos. Rør inn smør og fløte. 
  5. Bland bladpersillepuréen inn i persillerotmosen og smak til med salt og pepper.
  6. Skrell persillerot til steking. Del dem i lange, tynne staver. Ha smør i en varm stekepanne, ha i persillerøttene og dryss over sukker og salt. Stek dem til de er møre og har fått en fin, gyllenbrun farge.
  7. Lag nøttesmør. Smelt smør i en varm stekepanne, og la det bli nøttebrunt. Ha i grovhakkede hasselnøtter.

Anrett lammemørbrad i skiver på tallerkener med persillerotkrem, stekte persillerøtter og nøttesmør. Pynt gjerne med litt frisk timian eller andre urter.