Lam mørbrad med persillerotkrem
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
En herlig smakfull rett med norsk lam og gode grønnsaker. Saftig lam mørbrad servert med grønn persillerotkrem og gyllenbrune persillerotstaver. Nam!
Ingredienser
porsjoner
-
800 g mørbrad av lam -
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
2 ss margarin til steking
Grønn persillerotkrem:
-
1 kg persillerot -
50 g smør -
1 dl matfløte -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper -
1 bunt bladpersille uten stilker, ca 20 gram -
0,5 dl olivenolje
Stekte persillerøtter:
-
250 g persillerot -
2 ss smør -
0,5 ts salt -
0,5 ts sukker
Nøttesmør:
-
100 g smør -
50 g grovhakkede hasselnøtter
Slik gjør du
- Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det godt på alle sider i en stekepanne med margarin, og legg det over i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og stek i ovn på 125 °C. Kjøttet er medium stekt ved 60-65 °C. Ønsker du kjøttet mer stekt lar du det stå i ovnen lenger, ved 76 °C er kjøttet gjennomstekt.
- Skrell persillerøtter og kutt i biter. Kok bitene møre i en kjele med vann.
- Plukk persillebladene av stilken og ha dem i en bolle. Hell kokevannet fra persillerøttene over bladene og la stå i ca 20 sekunder. Hell persillen i et dørslag og skyll med kaldt vann. Klem ut så mye vann som mulig (bruk gjerne litt kjøkkenpapir eller et kjøkkenhåndkle for å få persillen så tørr som mulig). Kjør bladpersille og olje til puré med stavmikser eller hurtigmikser.
- La persillerøttene dampe seg tørre i kjelen og bruk stavmikser eller hurtigmikser til å kjøre den til en glatt mos. Rør inn smør og fløte.
- Bland bladpersillepuréen inn i persillerotmosen og smak til med salt og pepper.
- Skrell persillerot til steking. Del dem i lange, tynne staver. Ha smør i en varm stekepanne, ha i persillerøttene og dryss over sukker og salt. Stek dem til de er møre og har fått en fin, gyllenbrun farge.
- Lag nøttesmør. Smelt smør i en varm stekepanne, og la det bli nøttebrunt. Ha i grovhakkede hasselnøtter.
Anrett lammemørbrad i skiver på tallerkener med persillerotkrem, stekte persillerøtter og nøttesmør. Pynt gjerne med litt frisk timian eller andre urter.