Kantarellostekake

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Denne kantarellkaken er laget etter inspirasjon fra retten som Anne Merete Langeland sikret førsteplassen med under reinsdyrkonkurransen i Mathallen Vulkan, på Samefolkets dag 6. februar 2013. 

Ingredienser

12  porsjoner

Kjeksbunn:

  • 1 pk salte kjeks , Ritz eller Knäcker
  • 1 stilk frisk rosmarin
  • 1 stilk frisk timian
  • 0,25 ts pepper
  • 1 ss gåsefett

Stekte kantareller:

  • 200 g kantarell
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 0,25 ts karri

Spinatfyll:

  • 0,5 pk frossen spinat
  • 0,5 stk. løk
  • 1 stilk frisk timian
  • 1 stilk frisk rosmarin
  • 1 ts tørket dill
  • 3 ss kremfløte
  • 70 g gorgonzola

Ostesmete:

  • 3 dl kremfløte
  • 1,5 begre snøfrisk naturell
  • 1 beger seterrømme
  • 20 g tørket steinsopp , finmalt i morter
  • 1 dl potetmospulver
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts malt hvit pepper
  • 2 pk aspik (lys buljong-gelé)
  • 6 dråper gul konditorfarge

Slik gjør du

  1. Kjør kjeks til bunnen i en hurtigmikser sammen med rosmarin, timian og pepper. Tilsett gåsefett og kjør til du får en samlet masse. Fordel massen ut i bunnen av en smurt form (24 cm diameter), og press den med hendene til du får en fast og jevn bunn. Sett formen i kjøleskap.
  2. Lag aspik som anvist på pakken og avkjøl til romtemperatur.
  3. Fres kantareller i en varm stekepanne med smør til de er gylne. Krydre med salt, pepper og karri.
  4. Stek spinat og løk i varm panne sammen med rosmarin, timian og dill. Tilsett kremfløte og gorgonzola. Smak til med salt og pepper.
  5. Stivpisk kremfløte og sett kremen i kjøleskap. Visp 4 dl av aspiken sammen med snøfrisk og seterrømme. Vend forsiktig inn finmalt steinsopp, potetmospulver og den piskede kremen.
  6. Fordel spinatblandingen over kjeksbunnen, dryss over 3/4 av de stekte kantarellene og hell på osteblandingen. Bruk slikkepott og lag en jevn overflate før du setter formen i kjøleskapet.
  7. Bland resten av aspiken med gul konditorfarge, og hell den over ostekaken når massen er stiv. 

Pynt kaken med blåbær, rosmarin og resten av de stekte kantarellene.