Kalkunfilet med jordskokk, linser og hasselnøtter
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Jordskokk er en gammel norsk kulturplante som ble utkonkurrert av poteten. Nå har den fått ny popularitet, og den milde, nøtteaktige smaken er nydelig sammen med helstekt kalkunfilet skåret i tynne skiver. Retten smaker like godt varm, som kald.
Ingredienser
porsjoner
-
1 stk. kalkunfilet, ca. 1500 g (med skinn) -
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
2 ss smør -
750 g jordskokk -
200 g puylinser -
2 stk. laurbærblad -
2 kvister frisk timian -
60 g hasselnøtter -
3 ss rødvinseddik -
4 ss olivenolje -
4 ss grovhakket frisk persille -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper
Slik gjør du
- Krydre kalkunfileten med salt og pepper. Varm en stekepanne og legg i smør. Brun kalkunfileten på alle sider og legg den over i en ildfast form. Sett inn et steketermometer, slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen på fileten.
- Sett formen i stekeovnen ved 125 °C i ca. 1 time, eller til steketermometeret viser 65 °C. ta fileten ut av ovnen og la den hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp.
- Mens fileten steker, forbereder du tilbehøret: Rens jordskokk og skjær i tommelstore staver.
Tips: For å unngå misfarging, kan du legge jordskokkene i kaldt vann med litt sitronsaft eller eddik til alle er skrellet.
- Kok jordskokkene i lettsaltet vann i 6-7 minutter, til de er møre. Hell av kokevannet og skyll med kaldt vann.
- Kok linser etter anvisning på pakken, og ha laurbærblad og timian i kokevannet. Hell av kokevannet og avkjøl.
Tips: Du kan fint bruke andre linser også. Fordelen med puylinsene er at de ikke trenger bløtlegging, og koketiden er kort. Bare pass på at du skyller linsene før koking.
- Mens linsene koker: rist hasselnøtter i en tørr stekepanne på middels varme til skallet løsner og de begynner å bli gylne. Fjern så mye av skallet som mulig og hakk nøttene grovt.
Tips: For fjerne skallet av de ferdigristede hasselnøttene kan du ha nøttene i en papirpose eller i et rent kjøkkenhåndkle og gni nøttene mot hverandre for å fjerne skallet.
- Bland de varme linsene med jordskokk og hakkede nøtter i en bolle. Bland inn rødvinseddik, olivenolje og persille. Smak til med salt og pepper.
- Skjær kalkunfileten i tynne skiver og legg dem på toppen av jordskokkene.