Julesaus

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Å lage julesaus fra bunnen av ser mange på som en utfordring. Her ser du hvor enkelt det er å lage en smakfull saus som passer perfekt til våre tradisjonelle julemåltider. 

Ingredienser

porsjoner
  • 5 ss smør
  • 5 ss hvetemel
  • 1 l kjøttkraft eller buljong (utblandet)
  • 0,5 stk. appelsin i båter
  • 0,5 stk. eple i båter
  • 10 stk. svisker
  • 4 stk. hel nellik
  • 0,25 ts malt allehånde
  • 1,5 dl juleøl
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 dråper sukkerkulør

Slik gjør du

Du trenger: Smør, mel, kjøttkraft, appelsin, eple, svisker, nellik, allehånde, juleøl, salt og pepper.

1. Smelt smør. Tilsett hvetemel når smøret slutter å bruse og rør godt. Brun jevningen til den får en nøttebrun farge. Rør hele tiden.


2. Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper.


3. Skjær appelsin og eple i båter. Ha det i sausen sammen med svisker, hel nellik, allehånde og juleøl. La sausen småkoke i ca. 20 minutter.

4. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Fargen kan justeres med et par dråper sukkerkulør. 

For å få ekstra god smak på sausen kan du tilsette litt stekesjy fra stek, kalkun eller ribbe. Kok da sausen i ytterligere noen minutter til du har en fyldig saus. Pisk eventuelt inn en spiseskje kaldt smør før servering. Det gir en blank og smakfull saus.


Nydelig saus med smak av jul, ferdig til servering.

For å få din egen “touch” på julesausen kan du for eksempel tilsette litt sennep, hvitløk, urter, kanelstang, kardemomme, stjerneanis, sirup eller noe annet du liker som smaksmessig passer til det du skal servere.