Janssons fristelse

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Intet svensk julbord uten Janssons! I følge usikre kilder har retten fått sitt navn etter operasangeren Pelle Janzon, som levde i siste halvdel av 1800-tallet, og var glad i både god mat og drikke. En av rettene som ble servert etter at teppet hadde falt, var denne potet- og ansjosgratengen, med rikelig øl og dram til.

Ingredienser

8  porsjoner
  • 2 stk. løk i tynne skiver
  • 1 ss smør til steking
  • 700 g potet
  • 2 ss smør
  • 250 g ansjosfilet delt i to (og laken)
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 3 dl kremfløte
  • 4 ss griljermel

Slik gjør du

Server Janssons fristelse som et av flere tilbehør på et klassisk svensk julbord.

Du kan godt lage Janssons frestelse i god tid, og varme den opp i stekeovnen på 180 °C i ca 30 minutter. Dekk med bakepapir eller aluminiumsfolie.