Hvit asparges med ramsløkaïoli

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Under jorden vokser det frem en liten, lekker delikatesse – den hvite aspargesen. Grønnsaken egner seg godt som forrett eller tilbehør til grillmat, og kan gjerne bli til en fristende rett du kan sette på koldtbordet. 

Ingredienser

porsjoner
  • 8 stk. frisk hvit asparges
  • 2 l vann
  • 2 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 1 pk ertespirer
  • 1 bukett liten spiselige blomster for eksempel stemor

Ramsløkaïoli:

  • 50 g ramsløk
  • 2 dl rapsolje
  • 2 stk. eggeplomme
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du

1. Sørg for at alle råvarer er romtempererte. Skyll ramsløk og tørk dem lett. Kjør ramsløk sammen med olje i en blender eller med stavmikser til en jevn masse. 

2. Visp sammen eggeplommer og sennep. Spe forsiktig med ramsløkoljen under konstant visping. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Blir aïolien for tykk, tilsett litt vann og rør godt.

3. Skrell asparges fra under knoppen og helt ned med en rotskreller. Skjær bort de nederste 2–3 centimeterne.

4. Kok opp vann i en stor vid kasserolle. Tilsett salt og 1sukker. Legg forsiktig i asparges og kok dem i 5 -10 minutter, avhengig av størrelse. Bruk en liten spiss kniv for å sjekke om aspargesene er møre.

Beregn ca 1 ss sukker og 1 ss salt per liter vann når du koker hvit asparges.

5. Når aspargesene er kokt møre; ta dem forsiktig ut av vannet og legg dem på litt kjøkkenpapir for avrenning. Ha litt olje i en varm stekepanne, og stek aspargesene raskt til de har fått en fin gyllen farge rundt det hele.

Du kan også grille aspargesene. Pensle de blansjerte aspargesene med litt olje og grill dem over direkte varme i et par minutter, til de har fått fin farge.

Anrett aspargesene med ramsløkaïolien på fire små fat til en lekker forrett eller legg alle aspargesene på et større serveringsfat du kan sette på koldtbordet eller tapasbordet. Pynt med ramsløkaïoli, ertespirer, stemor og andre spiselige vårblomster. Drypp gjerne over noen dråper god olivenolje og ha på litt flaksalt til slutt. Server resten av aïolien ved siden av.