Helstekt kylling med urter og mascarpone
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Denne helstekte kyllingen fylt med mascarpone og urter kan du trygt servere gjestene. Vi har dessuten mye godt tilbehør å foreslå til serveringen.
Ingredienser
-
1 stk. kylling (ca. 1200 g) -
2 ss olivenolje
salt og kvernet pepper
-
0,5 stk. sitron -
1 stk. løk i båter
Fyll:
-
4 ss mascarponeost eller kremost naturell -
3 båter hakket hvitløk -
1 ss hakket frisk rosmarin -
1 ss hakket frisk kruspersille -
0,5 ss hakket frisk timian
Poteter og jordskokker:
-
500 g jordskokk -
500 g potet -
0,5 stk. sitron -
2 båter hvitløk -
4 stilker frisk timian -
3 ss olivenolje
Smørdampede vårgrønnsaker:
-
0,5 bunt frisk grønn asparges -
1 bunt vårløk -
50 g sukkererter -
50 g baby gulrot -
1 stk. gul paprika -
1 bunt reddik -
1 ss smør -
2 ss vann -
0,5 ss sukker
salt og pepper
Appelsin- og løksalat:
-
4 stk. appelsin -
1 stk. rødløk -
0,5 potte frisk koriander
Dressing:
-
1 ss sukker -
1 ss dijonsennep -
2 ss hvitvinseddik -
ca.
4 ss olivenolje
Slik gjør du
- Tørk kyllingen godt og gni den inn med olje, salt og kvernet pepper. Riv sitronskallet fra den halve sitronen og ta vare på det til fyllet. Skjær sitronen så i båter og legg dem i hulrommet på kyllingen sammen med løk og gjerne noen kvister friske urter.
- Bland sammen mascarpone, finhakket hvitløk, sitronskall og hakkede urter og krydre med salt og pepper. Løsne skinnet på kyllingbrystet og fordel osteblandingen jevnt under skinnet med fingrene.
- Varm stekeovnen til 220 ºC og stek kyllingen midt i ovnen i 20 minutter. Senk temperaturen til 180 ºC og stek videre i 45-50 minutter eller til kyllingen er gyllenbrun og gjennomstekt (sjekk om det kommer ut klar kjøttkraft når du stikker inn en skarp kniv i låret).
- Vask poteter og jordskokker grundig. Skjær vekk de små knollene på jordskokkene. Del alt i to eller fire, avhengig av størrelsen. Skjær sitron i skiver og grovhakk hvitløk. Bland poteter, jordskokker, sitronskiver, hvitløk, timian, olje, salt og pepper godt i en bolle. Fordel det rundt kyllingen. La potetene steke med kyllingen til den er ferdig.
- Løft kyllingen ut av formen, legg den på et fat og dekk den med litt aluminiumsfolie. Legg et håndkle over, slik at den holder varmen. Øk temperaturen i ovnen til 225 ºC. Snu litt på poteter og jordskokker med en stekespade, og sett formen tilbake i ovnen. Stek videre i ca. 10 minutter eller til de begynner å bli gylne.
- Stell grønnsakene og skjær dem i biter som passer sammen. Smelt smøret og legg i grønnsakene. Hell i vannet og dryss over sukkeret. Damp grønnsakene knapt møre. Krydre med salt og pepper.
- Skjær skallet av appelsinene slik at du fjerner den hvite hinnen, og skjær dem i tynne skiver. Ta vare på saften som danner seg og hell den over appelsinskivene. Finhakk løk og persille. Bland sammen ingrediensene til dressingen og spe inn olivenoljen i en tynn stråle. Smak til med salt og pepper. Bland salaten med dressingen og la den stå og trekke en stund før servering.
Legg kyllingen tilbake i formen og server med smørdampede vårgrønnsaker og appelsin- og løksalat.